NATO'nun üyelik davetine Rusya'dan tepki geldi

NATO, Balkan ülkesi Karadağ'ı ittifakın 29'uncu üyesi olmaya davet etti, Rusya'dan uyarı geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Brüksel'de dün başlayan NATO dışişleri bakanları toplantısında, balkan ülkesi Karadağ'a NATO katılma çağrısı yapıldı. Rusya'dan uyarı geldi. 

Brüksel'deki NATO Dışişleri bakanları toplantısına katılan üyeler Karadağ'ı ittifaka katılması için davet etti. Bu birliğin 2009'dan bu yana ilk genişleme hamlesi olacak. 

'Güzel bir ittifakın başlangıcı'

Brüksel'deki NATO Genel Merkezi'ndeki toplantıda Karadağ Dışişleri Bakanı Igor Luksic alkışlarla karşılanırken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bu çok güzel bir ittifakın başlangıcı" dedi. 

Karadağ'ın gelecek Haziran ayında Varşova'da yapılacak olan zirvede NATO'ya üye olması bekleniyor.

Karadağ Arnavutluk ve Hırvatistan'ın ardından NATO'ya katılan 3. Batı Balkan ülkesi olacak. Karadağ Parlamentosu 17 Eylül’de yaptığı toplantıda NATO’ya üye olunmasını öngören kararı onaylamıştı. Oylamada 50 milletvekili ‘Evet’ derken, 26 kişi ‘Hayır’ oyu kullanmış, 3 kişi de çekimser kalmıştı. 

Reuters'a konuşan NATO diplomatları 650 bin nüfuslu Adriyatik ülkesi Karadağ'ın ittifaka davet edilmesi kararının NATO'nun Doğu Avrupa kanadında genişlemesine şiddetle karşı çıkan Rusya'ya verilen bir mesaj olduğunu belirtti. 

Uzmanlar Karadağ'ın davet edilmesi ve 2009 yılında Arnavutluk ve Hırvatistan'ın NATO'ya katılmasının ardından Rusya'nın Balkanlarda en yakın müttefiki olarak bir tek Sırbistan'ın kaldığına dikkat çekiyor. 

'Büyük bir provakasyon'

Karara tepki gösteren Rusya ise NATO'ya katılması durumunda Karadağ ile ortak projeleri iptal edeceklerini açıkladı.

Rusya Fedral Konseyi'nin savunma komitesi başkanı Viktor Ozerov, bu durumda askeri alandakiler dahil olmak üzere tüm projelerin baltalanmış olacağı uyarısını yaptı. 

Sırada 3 ülke daha var

NATO'nun Karadağ'ı ittifaka davet etmesinin ardından gözler sıradaki ülkelere çevrildi.

ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Douglas Lute, ''Karadağ'ın haricinde 3 ülkenin daha NATO'ya üye olmak gibi açık bir arzusunun olduğunu biliyoruz. Sanıyorum, üç ülkenin katılımı ile alakalı gerekli görüşmeler gerçekleşecek. Bu üç ülke Bosna Hersek, Makedonya ve Gürcistan." dedi. 

NATO Genel Sekreteri de üç ülkenin NATO yolunda önemli gelişmeler sağladığını, bu ülkeleri reform için desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.