New York'ta 20 bin kişilik Trump protestosu

ABD'nin yeni başkanı seçilen Cumhuriyetçi Trump karşıtı gösteriler sürüyor. Ülkenin birçok bölgesinde devam eden protestolarda binlerce kişi de gözaltına alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de 8 Kasım'da yapılan seçimlerde Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton'dan 223 oy gerisinde kalmasına karşın, 538 seçici kurulun çoğunluğunu kazandığı için yeni başkan seçilen Cumhuriyetçi Partili Donald Trump'ı protesto gösterileri hafta sonu da durulmadı. Boston, Los Angeles, Washibgton DC, Seattle, Orlando, Oakland ve New York'un da aralarında bulunduğu birçok kentte, 'Bizim başkanımız değil' sloganı ile sokakları dolduran binlerce kişi Trump'ı protesto etti. Protestolar sırasında onlarca kişi de gözaltına alındı.

Seçim çalışmaları sırasında kadınlara yönelik sözleri, Müslümanlara ve göçmenlere karşı açıklamaları yüzünden tepki çeken Donald Trump'ın seçim ofisi olarak kullandığı Manhattan'da, 5. Cadde üzerindeki Trump Tower önünde toplanan 20 bin kişilik kalabalık Trump'ı protesto etti. Ellerinde taşıdıkları dövizlerde ve attıkları sloganlarda Trump karşıtı söylemlere yer veren kalabalık nedeniyle Trump Tower önünde çok yoğun güvenlik önlemleri alındı. Binanın dört bir yanı barikatlar, polisler ve polis araçları ile çevrelenirken, bazı sokaklar araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

Protestoya neden katıldığını DHA'ya anlatan Noel Baba kılığındaki Amerikalı Richard Fitzgerald, 'Trump ırkçı birisi. Seçimi daha çok oy alan Hillary'nin kazanması gerekirken seçici kurul oyunuyla Trump oyları çalmış oldu. Nasıl ki kadınlara, siyahlara seçme hakkı verildiyse, seçici kurul yönteminden de kurtulmamız gerek' diye konuştu.

Ellerinde, 'Aşk nefreti yenecek', 'Cinsel ayrımcılığa, ırkçılığa, İslamofobiye hayır', 'İnsan olmak yasak değil', 'Cinsel organıma dokunamazsın, haklarımı alamazsın' şeklinde mesajlar yazılı dövizler taşıyan binlerce protestocu, önce Union Meydanı'nda toplandı. Daha sonra yürüyerek Trump Tower'ın bulunduğu 5. Cadde'ye gelen protestocular burada da eylemlerini sürdürdü.

New York sokaklarını doldururken göstericilerden Müslüman bir kadın da yaptığı açıklamada, 'Trump'a karşıyız çünkü bizi temsil etmiyor, hiçbir düşüncemizi, idealimizi, ilkelerimizi temsil etmiyor. Irkçı birisi, bizim başkanımız değil. Nefret söylemleri ile dolu. Biz barışçıl insanlarız. Kendi ülkemizde kendimizi güvende hissetmemiz gerekiyor. Ama o nefret söylemleri ile bunun tam tersini yapıyor. Umarım ABD'de hiçbir şey değişmez' dedi. Amerikalı bir genç kız da neden Trump'a karşı olduğunu 'Karşıyım çünkü kendisi benim varoluşuma direk bir tehdit. Bir kadın olarak, siyah bir kadın olarak bir tehdit ve tehlike. Yalnızca ABD için değil, küresel bir tehdit ve tehlike. O yüzden başkan olmaması için bir şeyler yapmak gerekiyor' sözleri ile açıkladı.

Seçimin hemen ardından ABD'nin değişik kentlerinde Trump karşıtı düzenlenen protesto gösterilerinde şiddet olayları da yaşanmış ve birçok kentte onlarca kişi polis tarafından göz altına alınmıştı.