Norveç Başbakanı Solberg Çin’de

Norveç ve Çin arasında ticaret, araştırma ve sağlık alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Norveç Başbakanı Erna Solberg, resmi ziyaret kapsamında geldiği Çin’de Başbakan Li Kıçiang ile başkent Pekin’de bir araya geldi.

Çin Başbakanı Li, Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda bulunan Büyük Halk Salonu’nda Solberg'i resmi törenle karşıladı. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından heyetler arası toplantılara geçildi. Toplantılarda ikili, bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında fikir alışverişi yapıldı. Toplantısı sonrası düzenlenen törende iki ülke arasında ticaret, araştırma ve sağlık alanlarında iş birliği anlaşmalarına imza atıldı.

Taraflar, iki ülke arasında serbest ticaret bölgelerinin açılmasına yönelik müzakerelerin başlatılmasında, "kazan kazan" çerçevesinde karşılık iş birliğinin her alanda geliştirilmesi ve ikili ilişkilerin sağlam ve istikrarlı bir şekilde sürdürülmesinde mutabık kaldı.

Başbakan Li, Norveç’in Tek Çin İlkesi'ne bağlı kalmasını ümit ettiğini, iki ülke ilişkilerinin karşılıklı çıkarlara saygı ve eşitlik temelinde gelişmesini arzu ettiğini dile getirdi. Çin ile Norveç arasında siyasi danışma mekanizmaları, ticari ve ekonomik ortak konferanslar düzenlemeyi umduklarını ifade eden Li, iki ülke hükümetleri arasında enerji ve siyaset alanında diyalog mekanizmaları kurulmasını istediklerini söyledi.

Li, iki ülke arasında enerji, denizcilik, tarım, balıkçılık, bilim, teknoloji, inovasyon alanlarında, ortak pazarlarda, uluslararası, bölgesel ve küresel konularda koordinasyon, iş birliği ve iletişimi artırma konusunda istekli olduklarını dile getirdi. Li, Çin-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri çerçevesinde Norveç ile ortak çalışmalar yapmak istediklerini kaydetti.

Norveç Başbakanı Solberg ise ülkesinin Tek Çin İlkesi'ni desteklediğini, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve serbest ticaret bölgelerinin kurulmasına ilişkin müzakerelerin başlamasını umduklarını belirtti.