Norveç, Rusya ile enerjide işbirliğini sürdürecek

Norveç enerji şirketi Statoil'in yetkilisi Rostad, Avrupa ile Rusya arasında bozulan ilişkiler, Norveç'in enerji projelerine etki etmeyeceği açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Norveç'in enerji şirketi Statoil, Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasında Ukrayna krizi nedeniyle uygulanan karşılıklı yaptırımların, enerji projelerini etkilemeyeceğini açıkladı. 

Statoil'in Uluslararası Petrol Arama ve Üretim yetkilisi Knut Rostad, AA muhabirinin, AB ile Rusya arasındaki karşılıklı yaptırımların enerji projelerini nasıl etkileyeceğine yönelik sorularını yanıtladı. 

Rus petrol şirketi Rosneft'le Norveç'in kıta sahanlığındaki Barents Denizi'nde ortak petrol aranması için 2012'de anlaşma imzaladıklarını belirten Rostad, son dönemde Avrupa ile Rusya arasında bozulan ilişkilerin, Norveç'le sürdürülen enerji projelerine etki etmeyeceğini ifade etti. 

Norveç'in geçen hafta ortak petrol arama çalışması için firmalara lisans verdiğini belirten Rostad, Batı Sibirya'da arama yapmak için de pilot projeleri olduğunu söyledi. 

Rostad, Rusya'nın gıda ürünlerine yönelik yaptırımlarına Norveç'in uyacağını ifade ederek, "Bu yaptırımların, Rusya'da ve diğer bölgelerde yapacağımız çalışmalar üzerinde nasıl bir etkisi olacağını söylemek için henüz erken. Yaptırımların detaylarını inceleyeceğiz. Proje olasılıklarını değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.  

Barents Denizi'nin de yer aldığı Norveç kıta sahanlığının, Statoil'in belkemiği olduğunu vurgulayan Rostad, arama yapılacak denizde ilk kuyuyu 1980'de Statoil'in açtığını ve bugüne kadar yapılan 109 sondaj çalışmasının 98'inde yer aldıklarını bildirdi. Rostad, bu projelerden 72'sinin operatörünün Statoil olduğunu ifade etti. 

Norveç Çevre Ajansı ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Statoil'in bölgede çalışma yapmaya başlamasından önce, çevre kirliliği gibi risklerin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 

ABD ve Avrupa Birliği'nin, Ukrayna krizi bağlamında oynadığı rol nedeniyle Rusya'ya karşı devreye soktuğu ekonomik içerikli yaptırımlara bu ülke "gıda ambargosu" kararıyla karşılık vermişti. Rusya, 7 Ağustos'tan bu yana AB, ABD, Norveç, Kanada ve Avustralya'dan meyve, sebze, et, balık ve süt ürünleri alımını bir yıllığına durdurmuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir