Nükleer silahlar azaltılacak
Medvedev ve Obama, Stratejik Saldırı Silahlarının Sınırlandırılması ve Gelecekteki İndirimi konusundaki Ortak Anlayış belgesine imza attı
MOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama, Stratejik Saldırı Silahlarının Sınırlandırılması ve Gelecekteki İndirimi konusundaki Ortak Anlayış belgesine imza attı.
Rusya ve ABD, nükleer başlıklı silahların yarı yarı azaltılması kararı aldı.
Yeni anlaşmaya göre nükleer savaş başlıklarının 1500-1675'e azaltılması, başlıkları taşıyan füzelerin de 500-1000 adete indirilmesi kararı alındı.
Rus haber ajansları, iki liderin imzaladığı belgenin, iki ülke arasında ileride imzalanması planlanan yeni Nükleer Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (START) temelini oluşturacağı kaydedildi.
İmzalanan belgede şunlar kaydedildi:
"Rusya ve ABD Devlet Başkanları ülkelerindeki stratejik saldırı silahlarının sınırlandırılmasıyla ilgili karar alarak, önümüzdeki dönem içinde yeni hukuki anlaşma imzalamayı taahhüt eder. Taraflar, stratejik saldırı silahlarını sınırlandırırken, 7 yıl sonra taşıyıcı füzelerin sayısını 500-1000 arası, nükleer başlıkların da 1500-1675 arasında olmasını sağlayacak."
Obama ve Medvedev, iki ülke uzmanlarına yeni START anlaşmasının detaylarını önümüzdeki dönemde tamamlayıp, iki ülkenin parlamentolarının onayı için hazır hale getirilmesi talimatı verecek.
Liderler, yeni anlaşmanın ne kadar sürede tamamlanması gerektiği konusunda bilgi vermezken, anlaşmanın START 1'in süresinin sona ereceği tarih olan aralık ayına kadar yetiştirilmesi bekleniyor.
Gerçek ortaklığı geliştirme çağrısı
Moskova'da Rus öğrencilere de hitap eden Obama, buradaki konuşmasında da ABD ve Rusya'nın Soğuk Savaş dönemi güvensizliklerini aşması gerektiğini belirterek, gerçek bir küresel ortaklığın ilerletilmesi çağrısında bulundu.
"Amerika, güçlü, barışçı ve müreffeh bir Rusya istiyor" diyen Obama, nükleer silahların yayılmasını durdurma, İran ve Kuzey Kore'nin bu silahları geliştirmesini engelleme çabalarında Rusya'nın ABD'ye katılmasını isteyerek, böylece Washington yönetiminin Avrupa'da füze savar sistem konuşlandırmasına daha fazla gerek kalmayacağını da kaydetti.