Nükleer silahsızlanmada önemli adım

NPT'ye üye 189 ülke, Orta Doğu'nun da nükleer silahlardan arınması amacıyla bölgesel bir konferans düzenlenmesini içeren 28 sayfalık detaylı bir nihai belgeyi kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM'de yaklaşık 4 haftadır devam eden Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasını (NPT) gözden geçirme toplantılarının sonunda NPT'ye üye 189 ülke, önemli bir nihai belge üzerinde anlaşma sağladı.
BM'de 3 Mayıs'ta başlayan toplantıların son gününde, NPT'ye üye 189 ülke, Orta Doğu'nun da nükleer silahlardan arınması amacıyla bölgesel bir konferans düzenlenmesini içeren ve dünyada nükleer silahsızlanma yönünde adımlar atılmasını amaçlayan 28 sayfalık detaylı bir nihai belgeyi, BM Genel Kurul salonunda alkışlarla kabul etti.
Nihai belgeye göre BM Güvenlik Konseyi'nin nükleer silaha sahip 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) silahsızlanma çabalarını hızlandırma ve dünyada nükleer silahların önemini azaltmaya yönelik somut adımlar atma sözü verdiler.
Kabul edilen nihai belge, 2012 yılında Orta Doğu'nun nükleer ve kitle imha silahlarından arındırılmasına yönelik bölgesel bir konferans düzenlenmesini öngörüyor. 
Başarı olarak değerlendirilen NPT'yi gözden geçirme toplantısında, ilk kez NPT'nin 3 temel ayağı olan "nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, silahsızlanma ve barışçıl nükleer enerji" alanlarında detaylı eylem planları öngörülüyor. 
Nihai belgeye göre 189 ülke, belgenin uygulanmasıyla ilgili 2014 yılında bir ilerleme raporu yayınlayacaklar. 2015 yılında ise bir sonraki gözden geçirme toplantısı düzenlenecek.
ABD'nin görüşü
Nihai belgenin kabulünün ardından konuşan ABD Dışişleri Bakanlığının silah kontrolü ve uluslararası güvenlikten sorumlu üst düzey yetkilisi Ellen Tauscher, nihai belgenin ABD Başkanı Barack Obama'nın nükleer silahsızlanma konusundaki vizyonunu yansıtttığını söyledi. 
Konuşmasında İran'ın nükleer programına işaret eden Amerikalı yetkili, "İran bu toplantılar sırasında uluslararası toplumun güvenini kazanma yönünde hiçbir şey yapmamamıştır" dedi.
ABD'nin Orta Doğu'nun nükleer silahlardan arınmış bir bölgeye dönüştürülmesini desteklediğini vurgulayan Tauscher, "Bu amaç doğrultusunda 2012'de düzenlenmesi öngörülen bölgesel konferansın başarılı olması için gerekli koşulların oluşturulması yönünde bölgedeki ülkelerle çalışacağız, ancak şunu ifade etmemiz gerekir ki, bu yöndeki kapasitemiz, nihai belgenin Orta Doğu bölümünde İsrail'in (belgede İsrail'e NPT'ye taraf olması isteniyor) tek ülke olarak adının geçmesiyle, ciddi şekilde tehlikeye girmiştir, bu durumdan derin üzüntü duymaktayız" dedi.
Tauscher konuşmasında, Kuzey Kore'nin uluslararası hukuk kurallarına uymamasını da eleştirerek, Kuzey Kore'nin biran önce NPT sistemine geri dönerek anlaşmanın hükümlerine uyması gerektiğini, aksi takdirde Altılı görüşmeler başlasa bile etkili bir mekanizma olamayacağını vurguladı.  
Nükleer silahların ve nükleer silah teknolojisinin yayılmasının önlenmesini, nükleer enerjinin ve teknolojinin barışçıl amaçlarla kullanılmasının teşvik edilmesini ve nükleer silahsızlanmayı amaçlayan NPT, 1968 yılında imzalanmış ve 1970 yılında yürürlüğe girmişti. Anlaşmaya taraf 189 ülke bulunuyor. 5 yılda bir yapılan gözden geçirme toplantılarında anlaşmanın uygulanmasının güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir