”Nükleer silahsızlanmada, sözler değil yapılanlar önemli”

Clinton, İran'ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na (NPT) uymayan tek ülke olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER- ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, nükleer silahsızlanma hedefine ulaşmada sözlerden çok, gerçekte yapılanların önemli olduğunu belirtti.

BM'de düzenlenen Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasının (NPT) gözden geçirme toplantısında konuşan Clinton, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın konuşmasında pek çok şey söylediğine değinerek, "Nükleer silahsızlanma konusunda sözlerden çok yapılanlar önemli" dedi. Clinton Ahmedinejad'ın aksini söylemesine karşın İran'a teklif edilen UAEK önerisine halen yanıt vermediğini söyledi.

ABD'nin Orta Doğu'nun kitle imha silahlarından arındırılması yönünde alınacak pratik önlemleri desteklediğini belirten Clinton, ancak henüz Orta Doğu'da bu yönde bir alan oluşturulması için gerekli koşulların bulunmadığını kaydetti.

Clinton, BM Genel Kurulunda konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

"Ne düşündüklerini bilemem"

İran'ın nükleer programına yönelik bir soru üzerine İran'ın NPT'yi ihlal ettiğini, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına uymadığını ifade eden Clinton, şöyle konuştu:

"Umarım, BM Genel Kurulunda İran'a yönelik yeni ve sert yaptırımlar konusunda uzlaşmaya varabiliriz, çünkü İran liderliğinin dikkatini çekebilmenin tek yolunun bu olduğuna inanıyorum. Ancak bu şekilde uluslararası toplumun, ülkelerin yükümlülüklerini yerine getirmemelerine kayıtsız kalmayacağını gösterebiliriz."

Hillary Clinton, bir gazetecinin "Ahmedinejad'ın konuşmasında İran'ın, ABD tarafından tehdit edildiğini hissettiği imajını verdiğini" ve bunun doğru olup olmadığının sorması üzerine, "Onlar adına konuşamamam, ne düşündüklerini bilemem" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın göreve başladığında İran'a elini uzattığını, ABD'nin İran'a diplomatik açıdan yaklaşmaya çalıştığını söyleyen Clinton, bu girişimlerine yanıt gelmediğini ve şimdi BM Güvenlik Konseyi çatısında İran'ın nükleer programına yönelik baskı kurma yolunda ilerlediklerini belirtti.

Ahmedinejad'ın kendisinden ne beklendiğini çok iyi bildiğini belirten Clinton, "Ahmedinejad bize hala yanıt verebilir ve biz yine de iyi niyetli, meşru, içten bir yanıtı memnuniyetle karşılarız, ama bildiğiniz gibi bekliyoruz" diye konuştu.

Hillary Clinton, bir soru üzerine, ABD'nin nükleer programıyla ilgili bilgi vermesinin şeffaf olduğunu gösterdiğini, bunun güven yarattığını söyledi.

Clinton, "Bu bilgileri kamuoyuyla paylaşmanın asla nükleer güvenliğimize karşı olduğunu düşünmüyoruz. Bakın, ABD ve Rusya zaten dünyadaki nükleer silahların yüzde 95'inden fazlasına sahip, pek çok kez dünyayı yok edecek nükleer güce sahibiz, biz bunu azaltmaya çalışıyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Pakistan, Hindistan ve İsrail'in NPT'ye taraf olmadığını hatırlatan bir gazetecinin sorusu üzerine ise "Herkesin NPT'ye taraf olmasını ve taraf ülkelerin de yükümlülüklerine uymalarını istiyoruz" diye konuştu.

"İran NPT'ye uygun davranmayan tek ülke"

Clinton, İran'ın, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na (NPT) uygun davranmayan ve bu şekilde BM Genel Kurulundaki bugünkü toplantıda temsil edilen tek ülke olduğunu söyledi.

Clinton, BM'de bugün başlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın (NPT) gözden geçirme toplantısında konuştu ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ABD'ye yönelik iddialarına yanıt verdi.

İran'ın BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (UAEK) karşı geldiğini ve nükleer silahsızlanma rejimini tehlikeye attığını savunan Clinton, "İran bu yüzden giderek artan derecede uluslararası toplumun tecritiyle ve baskısıyla karşılaşıyor" dedi.

Clinton, Ahmedinejad'ın Genel Kurulda yaptığı konuşmanın "sürpriz olmadığını" belirterek, "dünyanın (Ahmedinejad'ın) herzamanki yorgun, hatalı ve bazen de çılgın suçlamalarına alışık olduğunu" , İran'a karşı güçlü uluslararası bir yanıt verilmesi gerektiğini söyledi.

İran'ın bu toplantıyı bölme ve dikkatleri kendisinin sorumsuzluğundan ve NPT'yi ihlalinden başka konulara çevirmeye çalıştığını, ancak bunu başaramayacağını ifade eden Clinton, "Bu toplantının gündemi çok daha geniştir, burada birbirimizin farklılıklarına odaklaşmak yerine uzlaşma oluşturmaya yönelmeliyiz, çünkü tüm dünya devletleri olarak bu işin içindeyiz" diye konuştu.

Hillary Clinton, konuşmasında, ABD yönetimi tarafından nükler silahsızlanma konusunda yeni alınan girişimleri de açıkladı.

Amerikan Dışişleri Bakanı, ABD'nin UAEK'ye, gelişmekte olan ülkelerde nükleer enerjinin kullanılmasına yönelik 100 milyon dolarlık projeye 50 milyon dolar kaynak sağlayacağını, ABD'nin Afrika ve Güney Pasifik'te nükleer silahlardan arındırılmış bölgelerin tesisi için hazırlanan anlaşmaların protokollerini onama yönünde ABD Senatosuna başvuruda bulunacağını ve son olarak da ABD'nin nükleer silah sayısıyla ilgili bugün açıklama yapılacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir