Obama 2015'in en önemli olaylarını listeledi

ABD Başkanı Barack Obama, geride kalan yılda kendisi ve ülkesi için en önemli 10 olayın listesini hazırladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Obama, geçen yılın en önemli 10 olayı listesinde İran ile varılan nükleer anlaşma, Küba ile normalleşme ile terörle mücadeleki güçlü duruş gibi başlıklara yer verdi.

Obama, 2015'in son haftalık konuşmasında televizyondan Amerikan halkına seslendi. Noel tatilini kastederek "Yılın en harika zamanındayız" diyen Obama, "Herkesin dilek listesi, Noel Baba'dan istekler listesi ve yıl sonu değerlendirme listesi var. Bu yüzden ben de harekete geçmeye karar verdim" ifadesini kullandı.

Obama, "İşte bana göre 2015'te meydana gelen ve 2016'da her Amerikalıyı iyimser kılacak en önemli 10 olay" diyerek geri sayımla listesini aktardı.

Son sıraya ekonomiyi koyan Obama, son 12 ayda 2,5 milyon kişinin iş bulduğunu, işsizlik oranının son 8 yılın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 5 olduğunu söyledi.

Obama, 9 numarayı sağlık konusuna ayırdı ve ülkede sağlık sigortası bulunmayanların oranının ilk kez yüzde 10'un altına düştüğünü belirtti.

Obama, 8 numarada geçen hafta iklim değişikliği konusunda Paris'te varılan anlaşmayı, 7 numarada ise Küba ile normalleşmeyi saydı.

İran'ın nükleer programı üzerine varılan anlaşmayı 6 numaraya koyan Obama, 5 numarada "terörle mücadeledeki güçlü duruşu" ve IŞİD'e karşı Suriye ve Irak'taki savaşı gösterdi. Obama, "IŞİD, Suriye ve Irak'ta toprak kaybediyor. Terör örgütünü yok edene kadar durmayacağız" dedi.

ABD Başkanı, listesinin 4 numarasına Asya-Pasifik ülkeleri ile yaptıkları Trans Pasifik Ortaklığı anlaşmasını koydu, 3 numarada ise "Washington'da bir çift Noel mucizesi" diye tanımladığı, Kongre'den onay alan bütçe ile eğitim konusunda imzaladığı yasayı gösterdi.

2 numaraya geldiğinde "Aşk kazandı" diyen Obama, "Kim olursanız olun Amerika'da sevdiğiniz kişiyle evlenme özgürlüğünüz var çünkü evlenme özgürlüğü artık 50 eyaletin tamamında yasal" diye konuştu.

Obama, 1 numaraya geldiğinde ise "2016'ya iyimser girmemin en önemli nedeni Amerikan halkı" dedi. Obama, bütün bu saydıklarının hayata geçmesinin Amerikan halkı sayesinde mümkün olduğunu belirterek, "Amerikalılar olarak birlik içinde olursak yapamayacağımız hiçbir şey yok" dedi.