Obama: Ahmedinejad'ın talebini ciddiye almıyorum

Obama, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın özür talebini ciddiye almadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON - ABD Başkanı Barack Obama, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın özür talebini ciddiye almadığını belirtti.

Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD'nin aslında İran'ın seçim sürecine müdahale etmemek için çaba gösterdiğini belirtti.

İran'ın nükleer silahlarının, Orta Doğu'da tehlikeli bir silah yarışını başlatabileceği uyarısında bulunan Obama, İranlı reformcu lider Mir Hüseyin Musevi'nin "İran'da açılım isteyenlerin ruhunu yakaladığını" belirtti. ABD Başkanı, Musevi'nin, "Tahran sokaklarında gösteri yapan ve olağanüstü bir cesaret gösteren halkın temsilcisi olduğunu" ifade etti.

ABD ve Almanya'nın, İran'ın muhalefeti ezme çabalarını "kınadığını" kaydeden Obama, İranlı liderlerin "halkına acımasızca baskı kurma davranışlarını gizleyemeyeceklerini" belirtti.   

Ahmedinejad, Obama'yı İran'ın iç işlerine karışmakla suçlayarak özür dilemesini talep etmişti.

Irak konusuna da değinen Obama, Irak'ın güvenlik durumu önemli ölçüde geliştiğini ama hala yapılacak şeyler bulunduğunu söyledi. Obama, Irak'ta istediği siyasi sürecin olmadığını, ülkenin en büyük sorununun çeşitli gruplar arasındaki siyasi farklılıkları çözmek olduğunu belirtti. 

Konuşmasında Merkel'i "akıllı, tecrübeli" olarak tanımlayan Obama, "Bir şey söylediği zaman Ona güvenirim" dedi.

Alman Başbakan Merkel ile kaç Guantanamo mahkumunun Almanya'ya gönderileceği konusunu görüşmeye başlamadıklarını belirten Obama, Almanya'nın ulusal güvenlik endişelerine saygı duyduğunu, Avrupa ülkelerinin, çok eleştirilen Guantanamo tutukevinin kapatılıp tutukları almaya yardımcı olunması talebine yaklaşımından duyduğu memnuniyeti ifade etti.  

Merkel ise ülkesinin sorumluluklarından kaçmadığını, bu konuda tatmin edici bir çözümün bulunacağından emin olduğunu söyledi. Merkel, İran konusunda da Obama'nın tutumuna destek verdiğini kaydederek, İran'ın nükleer silahlardan kaçınması gerektiğini vurguladı.