Obama, ekonomi kurmaylarını bugün açıklayacak

Yeni başkanın, basın toplantısında, 2 yıllık teşvik planının ayrıntılarını da açıklaması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD Başkanlığı görevine seçilen Barack Obama, bugün düzenleyeceği bir basın toplantısında ekonomi ekibini resmen açıklayacak.

Başkanlığa geçiş ekibinden yapılan açıklamaya göre, Barack Obama ve yardımcısı Joe Biden, TSİ akşam saatlerinde Chicago'da kameraların karşısına geçecekler.

Obama'nın ekonomi kurmayları ile ilgili bazı isimler son 2 günde medyaya sızmıştı. Yeni kabinede Hazine Bakanlığı'na getirilecek olan Federal Merkez Bankası Fed'in New York Şubesi Başkanı Tim Geithner'a piyasalar olumlu tepki vermiş ve Dow Jones Endeksi, Geithner'in isminin ortaya atılmasıyla birlikte cuma günü son saatinde yaklaşık 500 puan yükselmişti.

Obama'nin ulusal ekonomi konseyi direktörlüğüne de eski başkan Bill Clinton döneminin son hazine bakanı Larry Summers gelecek.

Ticaret Bakanlığı'na da, halen New Mexico Eyaleti Valiliği görevini yürüten Clinton'ın enerji bakanı Bill Richardson'in getirilmesi bekleniyor.

Basın toplantısında, Obama'nın dün ortaya attığı 2.5 milyon kişiye yeni istihdam sağlaması umulan 2 yıllık yeni teşvik planıyla ilgili kimi ayrıntıların da belirginleşmesi bekleniyor. Obama, bu çerçevede, orta gelir grubunun vergilerinin azaltılması, köprü ve otoyolları inşası, ekonomik otomobiller ve alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi projelerine yüzmilyarlarca dolar harcamayı öngörüyor.

New York eyaletinin Demokrat Partili senatörü Charles Schumer, bu paketin maliyetinin, 500 ile 700 milyar dolar arasında olabileceğini söyledi.