Obama hücre hapsinde değişikliğe gitti

ABD Başkanı Obama, cezaevlerinde reşit olmayan veya adi suçlardan tutuklu bulunan mahkumların tek kişilik hücrelere konulmasını yasakladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Barack Obama'nın ülkesinin ceza sisteminde önemli bir değişikliğe giderek federal cezaevlerinde reşit olmayan veya adi suçlardan tutuklu bulunan mahkumların tek kişilik hücrelere konulmasını yasakladığı bildirildi.

Başkanlık görevi bu yıl sona erecek olan Obama, ceza sisteminde, federal hapishanelerde tek kişilik hücrelerde tutuklu bulunan yaklaşık 10 bin mahkumu ilgilendiren değişikliğe gitti.

Obama, Washington Post’ta yer alan makalesinde, ABD’de 1800’lü yıllarda meşhur olmaya başlayan "mahkumların hücreye konulmasının" zaman içinde birçok sebeple uygulanır hale geldiğini belirterek, yöntemin bugün halen mahkumlar üzerinde gereğinden fazla uygulandığına vurgu yaptı.

Ülkenin tutukevlerinde, aralarında reşit olmayan ve zihinsel rahatsızlıkları bulunan 100 binden fazla insanın tutulduğu bilgisini veren Obama, bunların 25 bininin de ayları ve yılları bulan süre boyunca herhangi bir insanla irtibatı olmadan küçük hücrelerde tutulageldiğini kaydetti.

"ABD ikinci şanslar ülkesi"

Obama, henüz reşit olmamış ve hafif suç işlemiş olanlara verilen orantısız cezaların bu kişilerin daha sonra topluma kazandırılmasında sıkıntılara neden olduğuna işaret ederek, ABD’nin “ikinci şanslar ülkesi" olduğunun altını çizdi.

Bu doğrultuda önceki yaz Adalet Bakanı Loretta Lynch’e, federal hapishanelerdeki mahkumlara uygulanan hücre cezalarının aşırı kullanımına yönelik inceleme başlatılması talimatı verdiğini ifade eden Obama, bakanlığın tavsiyelerini dikkate alarak federal hapishane sisteminde bazı değişikliklere gittiklerini belirtti.

Obama bu doğrultuda, cezaevlerinde tutulan henüz reşit olmamış veya hafif suçlardan hapiste bulunanların tek kişilik hücrelere konulmasının yasaklandığını, zihinsel rahatsızlığı nedeniyle tedavi görenlerin ve uzun süre hücrelerde kalanların cezalarını hücre dışında çekebileceklerini bildirdi.

Barack Obama, söz konusu düzenlemenin, ABD genelindeki 10 bin mahkumu ilgilendireceğini kaydetti.