Obama: O tasarıyı veto edeceğim

"Birliğin Durumu" konuşmasında IŞİD'le mücadele vurgusu yapan ABD Başkanı Obama, Kongre'nin şu anda İran'a karşı yeni yaptırımlar geçirmesinin mantıklı olmadığını belirterek, bu yönde bir tasarıyı veto edeceğini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Barack Obama, Irak ve Suriye'de Amerikan liderliğinin IŞİD'in ilerleyişini durdurmakta olduğunu belirterek, "Bu çaba zaman alacak ancak başarılı olacak. Ve bu gece Kongre'ye, IŞİD'e karşı güç kullanımı yetkisi veren bir tasarıyı geçirerek bu misyonda birlik içerisinde olduğumuzu dünyaya gösterme çağrısı yapıyorum" dedi.  

Obama, Birliğin Durumu konuşmasının dış politika kısmında, Suriye'den İran'a, Küba açılımından terörizmle mücadele ve siber tehditlere kadar küresel gündemi ilgilendiren birçok konuya değindi. 

Başkomutan olarak ilk görevinin ABD'nin savunulması olduğunu vurgulayan Obama, "Bunu yaparken de sorulması gereken soru, Amerika'nın dünyaya liderlik edip etmediği değil, nasıl ettiği. Kafalarımızı kullanmak yerine manşetlere tepki vererek acele kararlar verdiğimizde, bir soruna ilk yanıtımız ordumuzu göndermek olduğunda, gereksiz ihtilafların içerisine kendimizi sürükleme riskiyle karşı karşıya kalırız ve daha emniyetli, daha refah bir dünya için ihtiyaç duyduğumuz geniş stratejiyi ihmal ederiz. Düşmanlarımızın bizim yapmamızı istediği de bu" diye konuştu. 

Obama, Amerikan liderliğinin daha akılcı bir türüne inandığını ifade ederek, "Askeri gücü güçlü diplomasiyle birleştirdiğimizde, gücümüzü koalisyon inşasıyla geliştirdiğimizde, korkularımızın bu yeni yüzyılın sunduğu fırsatlara karşı bizi kör etmesine izin vermediğimizde en iyi liderliği yaparız. Şu anda tam da bunu yapmaktayız ve dünya genelinde bu bir fark yaratıyor" dedi. 

"Tek taraflı eyleme geçme hakkını saklı tutuyoruz"

Pakistan'daki bir okuldan Paris caddelerine kadar, dünya genelinde teröristlerin hedefindeki insanların yanında yer aldıklarının altını çizen Obama, "Teröristlerin peşine düşmeye ve şebekelerini dağıtmaya devam edeceğiz. Ben göreve geldiğimden bu yana, bize ve müttefiklerimize doğrudan tehdit oluşturan teröristleri yok etmek için yılmadan yaptığımız gibi, tek taraflı olarak eyleme geçme hakkını saklı tutuyoruz" ifadesini kullandı. 

Obama, aynı zamanda son 13 yılda pahalıya mal olan bazı dersler de çıkardıklarına işaret ederek, şunları söyledi: 

"Amerikalıların, Afganistan vadilerinde devriye gezmesi yerine, şu anda öncülüğü devralan Afganların kendi güvenlik güçlerini eğitmekteyiz ve bu ülkenin ilk demokratik dönüşümünü destekleyerek askerlerimizin fedakarlıklarını onurlandırdık. Denizaşırı ülkelere büyük miktarlarda kara güçleri göndermek yerine, Amerika'yı tehdit eden teröristlere barınma imkanı vermemek için Güney Asya'dan Kuzey Afrika'ya kadar ülkelerle ortaklık kuruyoruz." 

"Amerikan liderliği IŞİD'in ilerleyişini durduruyor"

"Irak ve Suriye'de, askeri gücümüz de dahil olmak üzere Amerikan liderliği IŞİD'in ilerleyişini durduruyor" diyen Obama, sözlerine şöyle devam etti: 

"Ortadoğu'da yeni bir kara savaşına sürüklenmek yerine, bu terörist grubun zayıflatılması ve nihayetinde yok edilmesi için Arap ülkeleri de dahil geniş bir koalisyona öncülük ediyoruz. Ayrıca bu çabada bize yardımcı olabilecek Suriye'de ılımlı bir muhalefeti destekliyoruz ve şiddet yanlısı aşırılığın iflas etmiş ideolojisine karşı duran her yerdeki insanlara yardımcı oluyoruz.  Bu çaba zaman alacak ancak başarılı olacak. Ve bu gece Kongre'ye, IŞİD'e karşı güç kullanımı yetkisi veren bir tasarıyı geçirerek bu misyonda birlik içerisinde olduğumuzu dünyaya gösterme çağrısı yapıyorum." 

"Bu yıl Kongre, Küba'ya ambargoyu sona erdirme çalışmasına başlamalı" 

Obama, Rusya'nın "saldırganlığına" karşı çıkarak, Ukrayna'nın demokrasisini destekleyerek ve NATO müttefiklerine güvence vererek, daha büyük ülkelerin küçüklere kabadayılık taslayamayacağı prensibini savunduklarını belirtirken, "Geçen yıl, müttefiklerimizle (Rusya'ya karşı) yaptırımlar getirme yönündeki zorlu işi hayata geçirirken, bazıları Putin'in saldırganlığının, strateji ve gücün ustaca sergilenmesi olduğunu savunuyordu. Bugün ise müttefiklerimizle güçlü ve birlik halinde duran Amerika iken, Rusya, ekonomisi mahvolmuş halde izole olmuş durumda" diye konuştu. 

Küba'da da, "son kullanma tarihi çoktan geçmiş" bir politikayı sonlandırmakta olduklarını anlatan Obama, "Yaptığınız bir şey 50 yıldır işe yaramıyorsa, o zaman yeni bir şey denemenin zamanı. Küba politikamızdaki değişim, bizim yarımküremizde karşılıklı güvensizlik mirasını sona erdirme potansiyelini taşırken, Küba'ya yönelik kısıtlamalar için sahte bahaneleri ortadan kaldırıyor, demokratik değerleri savunuyor ve Küba halkına dostluk elini uzatıyor. Bu yıl Kongre, ambargoyu sona erdirme çalışmasına başlamalı" yorumunu yaptı. 

"Amerikan halkı sadece son çare olarak savaşı istiyor"

İran konusuna da değinen Obama, 10 yıldır ilk kez, İran'ın nükleer programının ilerlemesini durdurduklarını ve nükleer materyal stokunu azalttıklarını belirtti. 

Bugünden bahara kadar, nükleer silah sahibi bir İran'ı engelleyen, Amerika ve müttefiklerini güvenli kılan ve Ortadoğu'da yeni bir çatışmayı da önleyen kapsamlı bir anlaşmayı müzakere etme şansına sahip olduklarını kaydeden Obama, müzakerelerin başarılı olacağının hiçbir garantisinin olmadığını ve nükleer bir İran'ı engellemek için masada tüm seçenekleri muhafaza edeceğini vurguladı.

 Gelişmeyi tersine çevirme tehdidini içeren herhangi bir yaptırım tasarısını veto edeceğim

Obama, ancak şu anda Kongre'den geçebilecek yeni yaptırımların diplomasinin çökmesini neredeyse garanti edeceği, Amerika'yı müttefiklerinden uzaklaştıracağı ve İran'ın nükleer programına yeniden başlamasına neden olacağını uyarısında bulunarak, "Bu mantıklı değil. Bu nedenle bu gelişmeyi tersine çevirme tehdidini içeren herhangi bir yaptırım tasarısını veto edeceğim. Amerikan halkı bizden sadece son çare olarak savaşa gitmemizi bekliyor ve bu akla bağlı kalmaya niyetliyim" diye konuştu. 

Obama'dan iklim değişikliğine özel vurgu

Obama, ABD'nin son dönemde sıkça maruz kaldığı siber saldırılarla ilgili olarak da "Hiçbir ülke, hiçbir korsan, bizim ağlarımızı kapatamamalı, ticari sırlarımızı çalamamalı ya da Amerikan ailelerinin özellikle de çocuklarımızın mahremiyetini işgal edememeli. Hükümetimizin, terörizmle mücadelede yaptığımız gibi, siber tehditlere karşı koymada da istihbaratı entegre etmesini sağlıyoruz" dedi.  

Kongre'ye, siber saldırıların artan tehdidi ve kimlik hırsızlığıyla mücadele gibi konularla başa çıkmak için gereken yasal düzenlemeyi artık geçirmeye çağırdığını vurgulayan Obama, "Eğer harekete geçmezsek, ülkemizi ve ekonomimizi kırılgan hale sokacağız" uyarısında bulundu. 

Obama, Batı Afrika'daki Ebola salgınıyla mücadele için çabalarının devam edeceğini belirtirken, Asya Pasifik'te de müttefikliklerini modernize etmekte olduklarını dile getirdi.  

Obama, konuşmasında iklim değişikliğine özel vurgu yaptı.  

"Gelecek nesiller için hiçbir zorluk iklim değişikliğinden daha fazla tehdit değil" diyen Obama, dünyanın 2014 yılında en sıcak yılını geçirdiğini anımsattı.  

Eğer önlem alınmazsa, okyanusun yükselmeye, sıcak hava dalgalarının, sellerin artmaya devam edeceğini, bunun da dünya genelinde büyük göçleri, çatışmaları ve açlıkları tetikleyeceğini kaydeden Obama, "Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) iklim değişikliğinin ulusal güvenliğimize ivedi risk oluşturduğunu söyledi. Bu konuda adım atmamız lazım" ifadesini kullandı.  

Obama, yönetim olarak bu konuda attıkları adımlara ve Çin ile karbon emisyonuna yönelik yaptıkları anlaşmaya değinerek, "Bu nedenle Kongre'nin, bu çabaları tersine çevirerek çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atmasına izin vermeyeceğim" dedi.   

Bu konularda ilginizi çekebilir