Obama: Rusya askerlerini çekmeli

ABD Başkanı Obama, Rusya'nın sınırdaki asker sayısını azaltmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON- ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'dan Ukrayna'ya "gözdağına" son vermesini ve sınırdaki asker sayısını azaltmasını istedi.

Obama ayrıca Rusya'yı "ortamı yumuşatmaya" ve Kiev ile müzakerelere başlamaya çağırdı.
Rusya son günlerde Ukrayna sınırı yakınlarına 30 bin asker yığmıştı.
CBS televizyonuna yaptığı açıklamada Obama bu durumu "Ukrayna'ya gözdağında bulunma çabası veya Rusya'nın başka planları var" şeklinde değerlendirdi.

Dün İtalya'dan ayrılmadan önce kaydedilen mülakatta Obama, Devlet Başkanı Putin'in "Sovyetler Birliği'nin kaybedilmesinden nasıl derin üzüntü duyduğunu göstermek istediğini" belirtti.
Obama, Putin'in "Soğuk Savaş sırasında hakim olan türden uygulamalara geri dönmemesi" gerektiğini ifade etti.

Yanukoviç: Ülke çapında referandum

ABD Başkanı, "Güçlü bir Rus milliyetçiliği olduğu ve Batı'nın geçmişte Rusya'yı kullandığı yönünde bir duyguya sahip olduğu kanısındayım. Tekrar tekrar söylediğim gibi Putin Batı'yı tümüyle yanlış değerlendiriyor olabilir. Amerikan dış politikasını yanlış okuduğu kesin." dedi.

Obama, ABD'nin "Rusya'yı kuşatmakta bir çıkarı olmadığı" gibi "Ukrayna'da da halkın kendi yaşamları ile ilgili kararları kendilerinin almasını sağlamanın dışında bir çıkarı olmadığını" vurguladı.
Bu arada devrik cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, her bölgenin "Ukrayna içindeki statüsünü" belirlemek için ülke çapında bir halk oylaması yapılması çağrısında bulundu.

Ukrayna'da 100'den fazla kişinin ölmesine neden olan kitlesel protestoların ardından Yanukoviç geçen ay Rusya'ya kaçmıştı.

Kremlin, yeni Kiev hükümetinin iktidara yasa dışı yollardan geldiği görüşünü taşıyor.