Obama yeni sağlık reformu planını açıkladı

Plana göre 31 milyon ABD'li sigortalı olacak, uygulama 10 yılda bütçe açığını 100 milyar dolar azaltacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama'nın 950 milyar dolarlık yeni sağlık reformu planı 31 milyon Amerikalıyı sağlık sigortasına kavuşturmayı ve bütçe açığını gelecek 10 yılda 100 milyar dolar, ikinci 10 yılda da 1 trilyon dolar azaltmayı hedefliyor. 

Seçim kampanyasından bu yana öncelikli konularından birini oluşturan sağlık reformu tasarısını bu yıl yasalaştırmak isteyen Obama, Senato ve Temsilciler Meclisi'nin iki ayrı planı onaylaması ve reformun çıkmaza girmesinin ardından uzlaşı sağlamak için yeni plan açıkladı.

Beyaz Saray'ın internet sayfasında duyurulan plana göre, Obama'nın geniş kapsamlı uzlaşma planı yasalaşırsa, federal sağlık sisteminin getirdiği güvencelerde en büyük genişlemeyi oluşturacak.

Şu anda sağlık güvencesinden yoksun yaşayan yaklaşık 31 milyon Amerikalıyı sigortaya kavuşturmayı amaçlayan plan, sağlık reçetelerinin kapsamını genişletmeyi ve vatandaşların sağlık sigortası edinmesini destekleyen federal yardımları artırmayı öngörüyor.

Plan, federal hükümetin sağlık sigortası şirketlerinin aşırı fiyat yükseltmesini engelleyen 'yeni otorite' olmasını da hedefliyor. Buna göre, oluşturulacak Sağlık Sigortası Oranları Otoritesi, yeni sağlık sigortasındaki fiyat artımında oranların ne kadar yükseltilebileceğine dair devlete tavsiyede bulunan yıllık rapor hazırlayacak. Ancak, kararı Sağlık Bakanlığı verecek.

Devlet seçeneği yok

Planda, eskisinden farklı olarak devlet tarafından sunulan sağlık sigortası alternatifi bulunmayacak.

Küçük işletmeler, serbest çalışanlar ve işsizlerin daha düşük kapsamlı sigorta yaptırabilmesini sağlayan Obama'nın yeni düzenlemesi, küçük işletmelere çalışanlarına sağlık sigortası olanağı sunmasına yardım etmek için 40 milyar dolarlık vergi indirimine gidilmesini de öngörüyor.

Obama'nın önlemleri, önümüzdeki 10 yıl süresince bütçe açığını 100 milyar dolar, ikinci 10 yılda da 1 trilyon dolar azaltmayı amaçlıyor. Tasarının toplam maliyetinin ise gelecek 10 yılda 950 milyar dolar olması bekleniyor.

Obama, Perşembe günü de Kongre'deki Demokrat ve Cumhuriyetçi liderlerle bir araya gelerek sağlık reformunu tartışacak. Tartışma, televizyondan canlı yayınlanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir