Obama yönetimine 'sağlık reformu' davası

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler, sağlık reformu yasasının uygulamasıyla ilgili Obama yönetimine dava açtı. Cumhuriyetçiler, "Obama'nın yasayı hayata geçirirken hukuki yetkisini aştığını" savunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler, ABD Başkanı Barack Obama'nın iktidarı sırasındaki en önemli icraatı olarak görülen sağlık reformu yasasının uygulamasıyla alakalı olarak Obama yönetimine dava açtı.

Cumhuriyetçiler, Obama'nın sağlık reformu programını hayata geçirirken hukuki yetkisini aştığını savunuyor.

Washington'daki federal bölge mahkemesinde Sağlık ve Hazine bakanlıklarına karşı açılan davada, Başkan Obama, yeni sağlık sigortası düzenlemesinin birçok işverenin çalışanlarını sağlık sigortası edindirmesi koşulunu yasadışı biçimde geciktirmekle suçlanıyor. Davada ayrıca Obama'ya, gelecek 10 yıl içerisinde bir federal hesaptan sigorta şirketlerine yasadışı ve usulsüz olarak tahmini 175 milyar dolarlık ödeme ayrıldığı suçlaması getiriliyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, davayla ilgili yazılı açıklamasında, "Eğer Başkan (Obama), kendi yasalarını yaptığı halde durumu kurtarabiliyorsa gelecekteki başkanlar da bunu yapabilir. Temsilciler Meclisi, Anayasa'yı savunmakla yükümlüdür ve bu adımı atmamızın nedeni de bu" ifadesini kullandı.

Meclisteki Demokratların lideri Nancy Pelosi ise açılan davayı Cumhuriyetçilerin siyasi süreç üzerinden yapamadığını başarmaya dönük "küstahça bir girişim" olarak niteleyerek, "yasama organının, Kongre'nin farklı bir yasama yılı sırasında geçirdiği bir yasanın uygulanmasını sırf beğenmediği için dava açamayacağını" belirtti. 

Kongre'deki Cumhuriyetçiler, sağlık sigortası düzenlemesinin peşini daha ilk yasalaştığı 2010 yılından bu yana bırakmış değil. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde düzenlemenin iptal edilmesi ya da boyutunun küçültülmesi için bugüne kadar 50'nin üzerinde oylama yapıldı.

Temsilciler Meclisi, Kongre ara seçimlerinin birkaç ay öncesine denk gelen geçen temmuzda, Obama yönetimine karşı dava açılması için yetki veren bir düzenlemeyi çoğunluk Cumhuriyetçilerin desteğiyle onaylamıştı. Demokratlar ise o dönemde, Obama'nın yasalar çerçevesinde hareket ettiğini ve Cumhuriyetçilerin siyasi amaçlar peşinde olduğunu savunmuştu.

Cumhuriyetçiler, Obama'nın dün başkanlık yetkilerini kullanarak yaklaşık 5 milyon yasa dışı göçmeni etkileyen bir plan açıklamasında da yetkilerini anayasaya aykırı olarak aştığını öne sürüyor ancak bugün açılan davada göçmenlik konusuna değinilmiyor.