Obama'dan BM'ye 'güçlü destek' sözü

ABD Başkanı Barack Obama, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'u telefonla aradı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - ABD Başkanı Barack Obama, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'u telefonla aradı ve ABD yönetiminin BM'ye güçlü destek vereceğini söyledi.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, ABD Başkanı Obama'nın Genel Sekreter Ban'ı aradığı ve bu görüşmede ABD ile BM'yi ilgilendiren ortak konuların değerlendirildiği bildirildi.

Telefon görüşmesinde Genel Sekreterin, ABD ile BM'nin küresel ekonomik kriz, iklim değişikliği, gıda güvenliği ve Orta Doğu ve Afrika'daki krizlerin çözümünde yakın bir şekilde çalışması gerektiğini vurguladığı belirtildi.

Obama ile Ban'ın BM reformu çalışmaları, kurumun siyasi destek ve fona ihtiyacının olduğu konusunda görüş alışverişinde bulundukları ve Ban'ın bu kapsamda Obama'nın BM'ye güçlü destek vereceğini garanti etmesinden cesaret aldığı bildirildi.

Hillary Clinton'la görüşme

Genel Sekreter Ban'ın, ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de ayrı bir telefon görüşmesi yaptığı bildirilen açıklamada, görüşmenin son derece sıcak bir havada geçtiği kaydedildi.

Açıklamada Ban ile Clinton'un gıda güvenliği, Darfur barış süreci, iklim değişikliği ve BM'deki idari reform gibi konuları ele aldıkları ve Clinton'un "ABD'nin Orta Doğu'da, Afganistan'da ve Irak'ta BM ile birlikte çalışmasının önemini vurguladığı" bildirildi.