Ödeme günü öncesi IMF Başkanı'yla görüştü

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis ödeme günü öncesinde IMF Başkanı’yla reformları görüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ile reformları görüştü. Beklenmedik toplantının “gayriresmi bir toplantı” olduğu belirtildi.

Varoufakis’in bugün de ABD Hazine Bakanlığı ile görüşmesi bekleniyor. Yunanistan’ın IMF’ye kredi geri ödeme günü için 9 nisana kadar süresi olması, maliye bakanının IMF Başkanı’yla reform programını görüşerek bir esneklik talep edebileceği ihtimalini kuvvetlendirdiği belirtiliyor. Uzmanlara göre Yunanistan’daki nakit sıkıntısı çekiyor. Ayrıca Euro Bölgesi ve IMF ülkenin önceki hükümetle başlayan kurtarma fonunun son ödemesini Syriza hükümeti bir reform paketi oluşturmadıkça yapmama kararı aldı.

Toplantı öncesinde Atina’nın 460 milyon euroluk (501 milyon dolar) taksiti ödeyemeyeceğine dair çıkan spekülasyonlar çıkmıştı. Cumartesi günü Maliye Bakanı Yardımcısı Dimitris Mardas, Yunanistan’ın IMF ödemesi için gerekli nakite sahip olduğunu belirtti. Mardas “IMF ödemesi 9 Nisan günü gerçekleşecek. Gelecek hafta ödenecek olan maaşlar, emeklilik maaşları ve diğer herşey için yeterli nakit var” diye konuştu.

IMF ise alman dergi Der Spiegel’de fonun Yunan hükümetinin reformlardaki yavaşlığı sebebiyle geçici olarak çalışanlarını geri çektiğine dair çıkan haberi yalanladı. Euro Bölgesi Maliye Bakanı yardımcıları 8-9 Nisan tarihlerinde bir araya gelerek kurtarma paketinin son ödemesini alabilmek için anlaşmaya varmaya çalışacak. 8 Nisan’da Başbakan Alexis Sipras ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Moskova’da ziyaret ediyor olacak. Sipras, ocakta başbakanlık koltuğuna geçtiğinden beri ilk kez Rusya’nın başkentine ziyaret gerçekleştiriyor olacak.