OECD: Gelişmekte olan ekonomiler gelişmiş ülkeleri geçebilir

OECD'ye göre, gelişmekte olan ülkeler 2030 yılında küresel gelirin yüzde 60'ını teşkil edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), gelişmekte olan ülkelerin, 2030 yılı itibariyle küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yaklaşık yüzde 60'ını teşkil edeceğini bildirdi.

OECD yayımladığı raporda, gelişmekte olan ekonomilerin hızlı büyümesinin ekonomik güç dengesinde değişime yol açabileceği, son ekonomik verilere dayanan tahminlere göre, gelişmekte olan ekonomilerin toplam ağırlığının gelişmiş ülkeleri geçebileceği üzerinde duruldu.

Raporda, uzun dönemli tahminlerin, bugünün gelişmekte olan ekonomilerinin muhtemel 2030 yılı itibariyle küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yaklaşık yüzde 60'ını oluşturacağına işaret ettiği ifade edildi.

1990'lı yılların gelişmekte olan dünyanın çoğunluğu açısından kaybedilmiş olduğu, ancak 2000'li yıllarda büyüme oranlarında gözle görülür artış yaşandığı belirtilen OECD raporunda, Çin ve Hindistan'ın güçlü performansının gelişmekte olan dünyanın geri kalanına önemli etkide bulunduğu kaydedildi.

Raporda, 1990 yılından itibaren dünya genelinde günde 1 dolar veya daha az harcama yaparak yaşamını sürdürenlerin sayısının dörtte bir oranında yani yaklaşık 500 milyon kişi azaldığı vurgulanarak, bu düşüşün daha çok tek ülkede -Çin'de- yoğunlaştığı belirtildi.

Yoksulluğun azaltılmasının hala gelişmekte olan dünyadaki temel sorunu oluşturduğu belirtilen raporda, hızlı büyüyen gelişmekte olan ekonomilerin birçoğunda eşitsizliğin arttığına işaret edildi.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria da gelişmekte olan ekonomilerin hızlı büyümesinin sayesinde, bu ülkelerin yöneticilerinin sosyal güvenliğe harcamaları artırabileceğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir