OECD küresel ekonomide yüzde 2.75 daralma bekliyor

'En derin ve en senkronize resesyon', hem ekonomiyi, hem uluslararası ticareti küçültecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PARİS - Ekonomik İşbilriği ve Kalkınma Teşkilati OECD, bu yıl dünya ekonomisinin yüzde 2.75 oranında gerileyeceğini, dünya ticaretinde ise yüzde 13.2 oranında bir daralma yaşanacağını tahmin ediyor.

OECD bu yıl ABD ekonomisinde yüzde 4 oranında, Euro bölgesinde yüzde 4.1 oranında ve Japonya ekonomisinde ise yüzde 6.6 oranında bir küçülme yaşanacağını öngördü.

OECD'nin raporunda "Dünya ekonomisi hayatımız boyunca gördüğümüz en derin ve en senkronize resesyon sürecinin içinde. Kriz, dünya ticaretinde görülen derin daralma olarak şekilleniyor" denildi.

OECD mali şartlardaki bozulmanın yanı sıra düşük güvenin üretim ve istihdam üzerinde olumsuz etkilerini artırdığını belirterek, ekonomik aktivitedeki daralmanın bankaların bilançolarında bozulmaya neden olmaya devam ettiğini dile getirdi.

OECD'nin global ekonomiye ilişkin olarak hazırladığı raporda, global ekonominin 2010 yılında ise yüzde 1.2 oranında büyüyeceği öngörüldü. Ancak bu büyümenin hükümetler tarafından bankacılık sisteminin yeniden canlandırılması için hızlı bir şekilde önlemler alınması halinde mümkün olabileceği belirtildi.

"Merkez bankaları, faizleri 0'a düşürmek zorunda"

OECD, merkez bankalarının faiz oranlarını sıfır seviyelerine düşürmek ve bir süre daha bu seviyelerde tutmak zorunda olduğunu, ayrıca kredi akışının temin etmek için ek önlemler almaları gerektiğini dile getirdi.

Enflayson oranlarının sıfır seviyesine yaklaştığı bu ortamda yapılan OECD açıklamasında, fiyatların hızlı bir yükseliş içine gireceğinden endişlenilmemesi gerektiği belirtildi. Bununla birlikte OECD baş ekonomisti Klaus Schmidt-Hebbel, deflasyon riskindeki artışa dikkat çekti.

Hebbel para piyasaları otoritelerinin yüksek düzeyde bir alarm durumunda olmaları ve deflasyon riskine karşı dikkatli olmaları gerektiği yönünde uyardı. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası'nın Fed ve BOE gibi piyasalardan devlet tahvillerini satın alma imkanı olmayacağını belirtti.

Tüm bu karamsar tabloya karşın OECD, yaşanmakta olan resesyonun halen 1930'larda yaşanan büyük burhana dönüşmesi riski olmadığını bununda izlenen politikaların yüksek kalitede olmasından ve hükümetlerin yüksek bir duyarlılık göstermesinden kaynaklandığını belirtti.

OECD, bütün üye ülkelerde işsizlik oranının artacağının ve 1990'lı yılların ortalarında görülen olumlu seviylerin iki katı bir oranda işsizlik oluşabileceğini öngördü. Euro bölgesinde bu yıl işizlik oranının yüzde 10.1 ve ABD'de yüzde 9.1'e yükseleceğini öngören OECD 2010 yılında ise bu oranların sırasıyla yüzde 11.7 ve yüzde 10.3 olacağını öngördü.