Okyanustaki plastikten kot pantolon üretti

New York merkezli Bionic Yarn'ın geliştirdiği plana göre dünyanın en popüler ürünü olan kot pantalon sayesinde, insanlar stillerinden fedakarlık etmeden çevresel sorumluluk üstlenebilecekler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Okyanus ve denizlerde, yaklaşık 100 ila 150 milyon ton plastik çöpün yüzdüğü tahmin ediliyor. Buna her yıl 6,5 milyon ton daha ekleniyor. BM Çevre Programı’nın verilerine göre, açık denizlerde her kilometrekare başına ortalama 13 bin plastik düşüyor. Akıntılar bu çöpleri dünyanın her köşesine dağıtıyor. Plastikler atık olarak denize ulaştıklarında yüzyıllarca yıl varlıklarını sürdürüyorlar; insanlar, doğal yaşam ve ekosistem için büyük tehlike oluşturuyorlar. 

New York merkezli Bionic Yarn isimli şirketin kurucularından Tyson Toussant’ın bu tehlikeyle mücadele etmek için bir planı var. Planın başrol oyuncusu ise bir kot pantalon. 

Bionic Yarn okyanuslara atılan plastikleri geri dönüştürerek kot kumaşı elde elde ediyor. Şirket şu sıralar tasarımcı marka G-Star RAW ile bir işbirliğine hazırlanıyor. “RAW for the Oceans line” adını taşıyacak olan seri, içinde dokuz ton okyanus plastiği bulunan kot ürünlerden oluşacak. 

Kot pantalon bir Truva Atı 
Patenti şirkete ait olan kumaş üç tabakadan oluşuyor: Kumaşa gücünü ve esnekliğini veren doku, ipliğin yüzde 45’ini oluşturan geri dönüştürülmüş malzeme ve kumaşa istenen duyguyu sağlayan, pamuk, yün veya naylon gibi herhangi bir iplik. Toussant’ın dediği gibi kimse, kullandığı bir ürünü hissetme duygusundan ödün vermek istemez. Ama işin en güzel tarafı, bu kumaşın içinde plastik atıkların bulunduğunu bilmek. 

Toussant, kot pantalonları, okyanusları kurtarmak için verilen mücadelede Truva Atları olarak görüyor. Gerçek olan şu: Bugün çok sayıda insan dünyanın karşı karşıya olduğu tehlikenin farkında; fakat çok azı bu gidişata dur demek için yolunu değişitiriyor. Yani çok az insan okyanusların temizlenmesi için çaba sarfediyor ya da sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen giysi satın alıyor. Ama herkes kot pantalon giyiyor. İşte Toussant da bu yüzden popüler bir ürün olan kot pantalonu Truva Atı gibi görüyor. İnsanların bu yolla, stillerinden fedakarlık etmeden çevresel sorumluluk üstleneceklerine inanıyor. Fakat gerçek olan bir nokta daha var: Dünyanın tüm kot pantalonları Bionic Yarn tarafından üretilse bile, okyanuslardaki plastik atık sorunu çözüme ulaşmayacak. Toussant da bunun farkında, ama her bir adımın diğer adımları harekete geçireceğini düşünüyor. 

Wired dergisine konuşan moda uzmanı Francesca Granata’ya göre, büyük markaların böyle bir anlaşma yapması çok yakın. H&M’in organik pamuk girişimine dikkat çeken Granata, büyük markaların sürdürülebilirlik konusuna daha fazla ilgi göstermeye başladıklarını söylüyor. Gerçek bir değişimin olması da bu markaların harekete geçmesine bağlı. 

Toussant’ın yorumuyla nokta koymakta fayda var: “Dünya bu değişime hazır. İnsanlar hem kendileri hem de dünya için iyi olanı istiyorlar. Markaların bunu görmesine az kaldı.”

Büyük markalarla işbirliği hedefliyor
Bionic Yarn bugüne kadar Timberland, The Gap, Cole Haan gibi markalarla da anlaşmalara imza atmış. G-Star’la yapılan anlaşma ise hepsinden büyük. Hedefinde Wrangler, The North Face ve Vans gibi markalar var. Bu sayede hem masrafl arını azaltmayı hem de daha çok insana ulaşmayı hedefl iyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir