Olimpiyatlara madalyayla başladık

Bayanlar halter 48 kiloda yarışan Sibel Özkan gümüş madalya kazandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN -Çin'in Başkenti Pekin'de düzenlenen 29'uncu Yaz Olimpiyat Oyunları'nda bayanlar halter 48 kiloda mücadele eden Sibel Özkan gümüş madalya kazandı. 

Sibel Özkan koparmada 88, silkmede 111 kg kaldırışlarla toplamda 199 kilograma ulaşarak gümüş madalyanın sahibi oldu. Olimpiyatların ilk gününde gümüş madalyaya ulaşan Sibel Özkan ise, "Kürsüye çıktığım için sevinçliyim. Fakat daha iyisini yapabilirdim. Sanırım konsantre eksikliğinden tam performansımı yansıtamadım. Özür dileyorum" diye konuştu. 

Silkme müsabakasındaki ilk hakkında 108 kiloyu rahatlıkla kaldırdığını, fakat daha sonra yaşadığı sevinç nedeniyle gevşeklik olduğunu ve kaldırışının başarısızlıkla sonuçlandığını anlatan Özkan, "İlk hakkımda bu ağırlığı kaldırabilmiş olsaydım, çok daha farklı bir derece yapabilirdim" dedi. 

Bu sıklette mücadele eden diğer Türk sporcu Nurcan Taylan ise dereceye giremedi. 

Okçulukta Zekiye Keskin Şatır, 16'ncı

Çin'in başkenti Pekin'de bugün başlayan 29'uncu Yaz Olimpiyat Oyunları'nda okçulukta, bayanlar olimpik yayda Zekiye Keskin Şatır, bireysel sıralama atışlarında 64 sporcu arasında 16'ncı oldu. Olimpiyat Okçuluk Alanı'ndaki oyunların okçuluk müsabakalarında, bugün ilk olarak 70 metre üzerinden gerçekleştirilen bayanlar olimpik yay bireysel sıralama atışları yapıldı. Bu dalda Türkiye adına yarışan tek sporcu olan Zekiye Keskin Şatır, ilk serideki durgunluğunu 2'nci turda üzerinden atarak, 644 puanla 16'ncı sırada yer aldı. 

Bayanlar olimpik yayda eleme müsabakaları ise 12 Ağustos Salı günü TSİ 05.00'den itibaren yapılacak. Zekiye Keskin Şatır, elemelerde ilk turda Yunanlı Elpida Romantzi ile karşılaşacak. Müsabakaların ardından açıklamada bulunan milli sporcu, oldukça sıcak havaya karşın iyi bir sonuç aldığını vurgulayarak, "Artık tamamen madalyaya motive oldum" dedi. 

Şatır, bu sezonki en yüksek puanını aldığını, bu derecesini elemelerde de koruyup Türkiye'ye madalya kazandırmaya çalışacağını kaydetti. 

Öte yandan okçulukta erkekler olimpik yayda Türkiye'yi temsil eden Yusuf Göktuğ Ergin ise şu sıralarda başlayan bireysel sıralama atışlarına katılıyor. Erkeklerde de eleme müsabakaları 13 Ağustos Çarşamba günü yapılacak. 

Okçulukta Yusuf Göktuğ Ergin, 23'üncü oldu

Okçulukta erkekler olimpik yay sıralama atışlarında Yusuf Göktuğ Ergin, 23. sırada yer aldı. Olimpiyat Okçuluk Alanı'ndaki oyunların okçuluk müsabakalarının ilk gün 2'nci seansında, erkekler olimpik yayda 70 metre üzerinden sıralama atışları gerçekleştirildi. 

Bu daldaki tek Türk sporcu olan Yusuf Göktuğ Ergin, yarışmada 660 puanla 23'üncü oldu. Sıralama atışlarında en iyi dereceyi ise 679 puanla ilk sırayı alan Meksikalı Juan Rene Serrano gerçekleştirdi. Yusuf Göktuğ Ergin, 13 Ağustos Çarşamba günü TSİ 05.00'den itibaren yapılacak eleme müsabakalarının ilk turunda Portekizli Nuno Pombo ile karşılaşacak.

Yüzmede 3 sporcumuz elendi

Yüzmede bayanlar 100 metre kelebekte Türk Milli Takımı'ndan İris Rosenberger, seçmelerde ilk 8'e giremeyerek elendi. 

Bayanlar 100 metre kelebekte 2'nci seride yüzen Rosenberger, 1.01.67'lik derecesiyle serisinde 4'üncü sırayı aldı. İris Rosenberger, seçmelerde, genel klasmanda ise 49 sporcu arasında 44'üncü olabildi. Bu dalda seçmelerde en iyi dereceyi ise 57.58 saniyeyle Avustralyalı Jessicah Schipper yaptı. 

29'uncu Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yüzmede ilk havuza giren Türk sporcu olan Deniz Nazar, erkekler 400 metre bireysel karışık seçmelerinde, ilk 8'e giremeyerek elendi. 'Su Küpü' olarak adlandırılan Pekin Ulusal Yüzme Merkezi'nde gerçekleştirilen oyunların yüzme yarışmalarının ilk gününde, erkekler 400 metre bireysel karışıkta 1. serideki yarışında Deniz Nazar, ilk 250 metreyi 2. sırada geçmesine karşın daha sonra geriye düşerek, 5 sporcunun katıldığı serisini 4.30.80'lik derecesiyle 4. sırada tamamladı. Nazar, seçmelerde genel klasmanda ise 29 sporcu arasında 28. oldu. Bu dalın seçmelerinde en iyi dereceyi 4.07.82 ile elde eden ABD'nin yıldız sporcusu Michael Phelps, bu derecesiyle yeni bir olimpiyat rekoru da kırdı. 

Yüzmede erkekler 100 metre kurbağalamada Demir Atasoy, seçmeleri geçemeyerek elendi. Atasoy, 1.02.25 ile, kendi en iyi derecesi olan 1.02.43'ü geride bıraktı ve Avusturyalı Istvan Hunor Mate'nin (1.00.93) ardından serisinde ikinciliği aldı. Atasoy, buna karşın seçmelerde genel klasmanda 63 sporcu arasında 39. olabildi. Bu dalda seçmelerde en iyi dereceyi 59.41 saniyeyle Norveçli yüzücü Alexander Dale Oen yaptı. 

Oyunların ilk gününde, madalya dağıtılacak branşlarda müsabakalar tamamlandı. Evsahibi Çin'in 2 altınla ilk sırada yer aldığı ilk günün madalya klasmanında Türkiye, 1 gümüş madalyayla 4 ülkeyle birlikte 3. sırayı paylaşıyor. 

İlk altın madalya Çeklerin

Öte yanda, 29'uncu Yaz Olimpiyat Oyunları'nın ilk altın madalyasını Çek Cumhuriyeti elde etti. Pekin Atıcılık Sahası'nda yapılan müsabakada, atıcılıkta bayanlar 10 metre havalı tüfek kategorisinde Çek Katerina Emmons altın madalyanın sahibi oldu. 24 yaşındaki Emmons, eleme turlarında 400 puan toplayarak dünya rekorunu egale etti ve olimpiyat rekoru kırdı. Emmons, finalde de 103.5 puan topladı ve toplamda 503.5 puanla birinci olarak altın madalya kazandı. Emmons, Atina-2004'te bu dalda bronz madalya kazanmış, 2002 Dünya Şampiyonası'nda da birinci olmuştu. Bu kategoride Atina-2004'te altın madalya kazanan Çinli Du Li, 5'inci oldu. 

Bu kategoride gümüş madalyanın sahibi, toplamda 502.1 puan toplayan Rus Lioubov Galkina, bronz madalyanın sahibi de toplamda 500.9 Hırvat Snjezana Pejciç oldu. Rus Galkina, Atina-2004'te de gümüş madalya kazanmıştı. 

Yarın 22 dalda müsabaka yapılacak

29'uncu Yaz Olimpiyat Oyunları'na, yarın 22 dalda yapılacak müsabakalarla devam edilecek. Oyunlarda yarın 8 dalda 14 altın madalya daha sahibini bulacak. 

Oyunların 2. gününde, 4 dalda 5 Türk sporcusunun da müsabakası bulunuyor. Türk sporcularının müsabaka programı şöyle: 

Yüzme: 

14.45 Bayanlar 100 metre kurbağalama seçmeleri (Dilara Buse Günaydın) 

15.10 Erkekler 100 metre sırtüstü (Derya Büyükuncu) 

Boks: 

10.00 69 kilo ilk tur müsabakaları (Adem Kılıççı-Billy Joe Saunders (İngiltere) 

Yelken: 

08.00 Finn sınıfında 3. ve 4. yarışlar (Ali Kemal Tüfekçi) 

Halter: 

14.00 Erkekler 56 kilo müsabakası (Sedat Artuç)