OPEC, günlük üretimde kısıntı yapmayacak

Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı'nın, Viyana'daki merkezinde yapılan petrol bakanları olağan toplantısı sona erdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

VİYANA - Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı'nın (OPEC), Viyana'daki merkezinde yapılan petrol bakanları olağan toplantısı sona erdi. Toplantıda alınan karar çerçevesinde günlük üretimde kısıntıya gidilmeyecek.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, dünya ekonomisindeki olumsuzluklar dikkate alınarak, günlük üretimde kısıntıya gidilmeyeceği, geçen yıl kararlaştırılan günlük 4,2 milyon varillik üretim kararın titizlikle uygulanacağı bildirildi.

Basına açıklamada bulunan OPEC dönem başkanı ve Angola Petrol Bakanı Jose Maira Botetho de Vasconcelos, De Vasconcelos, geçen yıl eylül ve ekim aylarında günlük üretim miktarını iki kez toplam 4.2 milyon varil kısma kararı aldığını anımsatarak, OPEC üyesi 12 ülkenin bu kararı titizlikle uygulamaları halinde ham petrol fiyatında istikrarlı bir düzeyin yakalanacağını umduğunu söyledi.

Bu arada, dünyanın ikinci petrol üreticisi olan Rusya'nın da OPEC ile sıkı işbirliği yapacağı bildirildi.

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Setschin, OPEC petrol bakanları toplantısına ilişkin açıklamasında, "Ham petrol satış fiyatlarının düşmesini önlemek üzere bir dizi önlem alacaklarını ve bu çerçevede günlük üretim kısıtlamasına da gidebileceklerini" bildirdi.

OPEC üyesi ülkeler geçen yıl alınan kısma kararının ardından halen günde 24.85 milyon varil (159 litre) ham petrol üretiyor.