Operasyon sonrası ilk kez konuştu

ABD Başkanı Obama, Arap ülkelerinin de IŞİD'e karşı destek vermesinin, bu savaşın sadece ABD'nin bir savaşı olmadığını gösterdiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, dün gece Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik operasyona Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin katıldığını belirterek, "Amerika, ortak güvenliğimiz için bu ülkelerle omuz omuza olmaktan gurur duymaktadır. Bu koalisyon, bunun sadece ABD'nin savaşı olmadığını açık bir şekilde gösterdi" dedi.

Obama, BM Genel Kurulu toplantılarına katılmak için New York'a hareketinden önce Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, IŞİD'e karşı ortak mücadelenin zaman alacağını ancak bu savaşın ABD, Ortadoğu ve dünyanın güvenliği için hayati önemde olduğunu vurguladı.

Obama, dün akşam kendi emriyle ABD Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'de IŞİD hedeflerini vurmaya başladığına değinerek, daha önce açıkladığı stratejiye bağlı olarak Suriye'de de operasyon yapacaklarını söylediğini hatırlattı.

ABD'nin geniş bir koalisyonun parçası olarak bu operasyonları yürüteceğini anlatan Obama, bu koalisyonun Ortadoğu halkları ve hükümetlerinin de IŞİD'i reddetiğini gösterdiğini ifade etti. Obama, kendi açıkladıkları plan çerçevesinde Suriyeli muhaliflere ekipman ve eğitim desteği vermek için çabalarını artıracaklarını söyledi.

Obama, Suriyeli muhaliflerin sahada mücadele edeceğini, kendilerinin de IŞİD'in finansmanını keseceklerini, yabancı savaşçıların bölgeye giriş çıkışını engelleyeceklerini aktardı.

Dün gece El Kaide hedeflerine de operasyon yaptıklarını dile getiren Obama, ABD ve halkını tehdit eden teröristlere hiçbir yerde tolerans göstermeyeceklerini vurguladı.

Bu mücadelenin zaman alacağını da dile getiren Obama, "Tüm dünya, bölge ve ABD'nin güvenliği için bu terör örgüt ile mücadelede gerekenleri yapacağız" diye konuştu.