Otomotive 13.4 milyar $ 'acil kredi'

Otomotiv devlerine, reformdan geçmeleri karşılığında, 13,4 milyar dolar kredi verilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

WASHINGTON  - ABD Başkanı George W. Bush, derin krizdeki otomotiv sektörünün mevcut şartlarda çökmeye bırakılmasının sorumlu bir eylem olmayacağını belirterek, ilgili şirketlere, reformdan geçmeleri karşılığında, 13,4 milyar dolar acil kredi açılacağını açıkladı.

Bush, Beyaz Saray'da düzenlenen ve televizyonlardan yayımlanan konuşmasında, normal şartlarda iflasın bir çözüm olabileceğini, ancak ABD'nin içinden geçmekte olduğu olağanüstü koşullarda, "oto şirketlerinin çökmeye terk edilmesinin sorumlu bir eylem biçimi olmadığını" söyledi. Başkan Bush, mevcut koşullarda oto şirketlerinin iflasının, "çalışkan Amerikalılara kabul edilmez ölçüde acı veren bir darbe vuracağını" anlattı.

GM'ye 9.4 , Chrysler'e de 4 milyar $ kredi

Amerikalı yetkililer, derin krizdeki iki şirketten General Motors'a, bu ay ve gelecek ay toplam 9,4 milyar dolar, Chrysler'e de 4 milyar dolar acil kredi sağlanacağını bildirdiler. Üçüncü şirket Ford ise, acil mali desteğe henüz ihtiyacı olmadığını belirtiyor.

Şubat ayında da, Kongre'den onay çıkması durumunda, oto şirketlerine 4 milyar dolar daha yardım sağlanması öngörülüyor. Bu gerçekleşirse, oto sektörünü kurtarma planının boyutu 17,4 milyar dolara yükselecek. Otomotiv şirketlerine açılacak kredi, daha önce Kongre'den geçerek uygulamaya gören 700 milyar dolarlık finans sektörünü kurtarma paketinden ayrılacak. Bush, bu yardım planı karşılığında otomotiv şirketlerinin, karlı işletmelere dönüşebilmelerini öngören yeniden yapılanma planlarını üç ay içinde hazırlamaları gerektiğini söyledi.

Yapılanma 3 ayda tamamlanmazsa krediler geri alınacak

Şirketlerin, 31 Mart tarihine kadar bunu başaramamaları durumunda, aldıkları kredileri iade etmeleri istenecek. Bush, "karlılığa dönüşebilmek için zor kararların verilmesinin zamanı geldi. Oto üreticileri ve sendikalar, neyin tehlikede olduğunu anlamalı ve reform için gerekli zor kararları vermeli" dedi. Oto sektörünü kurtarmak için Kongre'de ilk hazırlanan plan, geçen hafta Senato'da Cumhuriyetçilerin engellemesine takılmış, bunun üzerine Başkan Bush yönetimi, alternatif arayışına girişmişti. Son bir haftada oto şirketleri, çeşitli sürelerle üretime ara verme kararı almıştı.