Pakistan'daki Taliban çatışmadan uzak duracak

BM, Svat Vadisindeki çatışmalar nedeniyle 2,4 milyon sivilin evini terk etmek zorunda kaldığıni açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSLAMABAD - Pakistan'daki Taliban militanlarının, Svat Vadisindeki Mignora kentinde askerlere ateş açmayacağı açıklandı.

Svat Vadisindeki Taliban sözcüsü Muslim Han, çatışmaları tetiklememek ve sivil ölümlerini önlemek için, Mignora kentinde askerlere ateş açılmayacağını duyurdu. Han, "Ordu saldırılarımıza her karşılık verdiğinde, sivilleri de öldürüyor, kamuya ait mallara zarar veriyor. Bunun olmasını istemiyoruz" dedi. Açıklamasının ateşkes istedikleri anlamına gelmeyeceğinin altını çizen ve Mignora'dan çekilmeyeceklerini söyleyen Han, "Bu uzun bir savaş ve biz de stratejik bir yol izleyerek, İslami sistem uygulanana kadar savaşmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Pakistan ordusu sözcüsü Tümgeneral Athar Abbas, açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını, ancak militanların zorda kalınca, daha önce başını kestikleri sivilleri hatırlamasının manidar olduğunu söyledi. Abbas, kentteki operasyonun planladığı gibi devam edeceğini belirtti.

Öte yandan, askeri kamplara yönelik füze saldırılarının ardından güvenlik güçleri, militanların ülkenin kuzeybatısındaki Güney Veziristan aşiret bölgesindeki saklanma yerlerine saldırı düzenledi.

Pakistan'da askeri güçler, Svat Vadisi ve Buner'i Taliban'dan temizlemek için geçen aydan beri operasyon yürütüyor. Şu ana kadar 1100 militanın öldürüldüğü açıklandı. Sivil ölümleri hakkında ise bilgi verilmedi.

BM: Çatışmalar nedeniyle 2,4 milyon sivi evini terk etmek zorunda kaldı

Ayrıca BM, Pakistan'da güvenlik güçlerinin Taliban'a karşı operasyon başlattığı Svat vadisindeki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 2,4 milyon sivilin evini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) Pakistan sözcüsü Ariane Rummery, yaptığı açıklamada, 2 mayıstan beri Svat, Aşağı Dir ve Buner bölgelerinden 2,38 milyon kişinin kaçtığını ve bu sayıyı Kuzeybatı Sınır Eyaleti yetkililerinden aldıklarını söyledi.

Daha önce bölgeden 1,7 milyon kişinin kaçtığını bildiren BM'nin bu açıklamasına göre son günlerde bölgeden 700 bine yakın kişi daha kaçtı.

BM ve Pakistan hükümetine göre, yerlerinden olan bu kişilerin yüzde 15-20'si Pakistanlı yetkililer ve uluslararası insani yardım örgütleri tarafından çatışma bölgeleri yakınında kurulan kamplara yerleştirildi. Bu kişilerin geri kalanlarının ise ailelerinin ve yakınlarının yanlarına yerleştiği belirtiliyor.

BM, iki hafta önce, bölgede büyük insani kriz olduğunu açıklamıştı.

Bu arada Pakistan ordusu, Taliban'ın elindeki Svat vadisinin ana kenti Mingora'nın geri alınması için 7-10 gün gerektiğini bildirdi.

Pakistan ordusu sözcüsü General Athar Abbas, yaptığı açıklamada, "Mingora'yı militanlardan tamamen temizlemek 7-10 gün alabilir. Operasyon biraz yavaş ilerliyor, çünkü sivil kayıplarından kaçınmak istiyoruz" dedi.

Pakistan'da askeri güçler, Svat vadisi ve Buner'i Taliban'dan temizlemek için geçen aydan beri operasyon yürütüyor. Şu ana kadar 1100 militanın öldürüldüğü açıklandı. Sivil ölümleri hakkında ise bilgi verilmedi.