Papandreu, Obama ile görüştü

Görüşmede Obama'ya, ülkesinin, bütçe açığını azaltma ve ekonomisini reformdan geçirme yolunda attığı adımlara ilişkin bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Washington'daki temasları çerçevesinde ABD Başkanı Barack Obama ve aralarında Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin de yer aldığı bazı Kongre üyeleriyle bir araya geldi.

Beyaz Saray'da Obama ile basına kapalı düzenlenen görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Papandreu, ülkesindeki bütçe açığı krizinden sorumlu tuttuğu mali spekülatörlerin kontrol altına alınması girişiminin bir sonraki G-20 zirvesinde ele alınacağını söyledi.

Obama'nın, Atina'nın spekülatörlerin sınırlandırılması çabalarında cesaret verici bir tavır sergilediğini ifade eden Papandreu, "Başkan Obama'dan bu konuda olumlu bir karşılık aldık. Bu da, konunun bir sonraki G-20 zirvesinin gündemine taşınacağı anlamına geliyor. Biz kendimiz son birkaç ayda spekülatörlerin kurbanı olduk. Obama, bu girişimi (spekülatörlerin kontrol altına alınması) faydalı, önemli ve olumlu bulduğunu, ülkesinin de bu yönde katkıda bulunacağını söyledi" dedi.

Görüşmede Obama'ya, ülkesinin, bütçe açığını azaltma ve ekonomisini reformdan geçirme yolunda attığı adımlara ilişkin bilgi verdiğini kaydeden Papandreu, Washington'a yardım aramak için gelmediğini de sözlerine ekledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi de, Papandreu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Yunan halkı, ABD'nin bu kritik zamanda onlarla birlikte duracağından emin olabilirler" dedi.

Papandreu'nun Washington ziyareti sırasında açıklanan önemli bir karar ise, Yunanistan'ın, ABD'nin bazı ülke vatandaşlarına yönelik olarak, turistik ziyaretler için sağladığı vize muafiyeti programına dahil edilmesi oldu.

"Kıbrıs'ta adil ve nihai çözüm"

ABD Başkanı Barack Obama, Yunanistan'ın Osmanlı egemenliğinden ayrılmasının yıl dönümüyle ilgili olarak düzenlenen Yunan Milli Günü resepsiyonunda konuştu.

Obama, "Yunanistan'ın günümüzde güvenlik ve istikrarın geliştirilmesi, Kıbrıs'ta adil ve nihai bir çözümün sağlanması, Balkanların Avrupa'ya tam olarak entegre edilmesi ve Yunan Başbakanı Papandreu'nun Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine yönelik kişisel çalışma yürütmesi" gibi konulara atıf yaparak, Papandreu'ya hitaben, "liderliğiniz için teşekkür ederiz" dedi.

Obama, şöyle devam etti:

"Filotimo, aynı zamanda haysiyet ve saygı hissi demek. Bu, nesiller boyunca Yunan asıllı Amerikalılara, tüm Amerikalıların istediği şeylerin uğrunda mücadele etmeye, hayallerinin peşinde koşmaya, Tanrı vergisi potansiyellerini hayata geçirmeye, çocuklarımıza daha iyi bir hayat sunmaya sevk eden bir kararlılık, bir başpiskoposun yıllar önce bir dağın tepesinde bayrağı kaldırmasına neden olan tek umut, önümüzdeki yıllarda çalışmalarımıza rehberlik edecek derin dostluk hissi..."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir