Paris'te kritik zirve öncesi çatışma

BM İklim Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Paris'te kritik zirve öncesinde protestocularla polis arasında büyük gerginlik yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler'in 21’inci İklim Zirvesi’ne (COP 21) 30 Kasım-11 Aralık arasında ev sahipliği yapacak Paris'te zirve öncesi gerginlik yaşandı. 130 kişinin hayatını kaybettiği saldırılar sonrasında Olağanüstü Hal ilan eden hükümet, çevreci eylemleri yasaklayınca, dün göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı. Polis göz yaşartıcı bomba ve cop kullanarak göstericilere müdahale etti. Müdahale sonrası 174 gösterici göz altına alındı.

Dünyadan 195 ülkeden gelen 40 bin katılımcıya ev sahipliği yapacak olan BM 21. İklim Zirvesi resmi olarak bugün başlıyor.

 Ancak Çevreci örgütler, Paris saldırısının ardından ilan edilen Olağanüstü Hal nedeniyle alınan geniş güvenlik önlemleri ve gösteri yasağı kararını protesto ettiler.

Barack Obama, Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, Vladimir Putin ve dünyadan 147 devlet ve hükümet başkanının gelmesi nedeniyle de güvenlik önlemlerini artıran Fransız Hükümeti, 24 radikal çevreci gurup üyesine de “evden çıkma yasağı” getirdi. Paris çevre yolu ve oto yollarını kapatan İçişleri Bakanlığı Parislilere, Pazar ve Pazartesi günü boyunca gerekmedikçe evlerinden çıkmamalarını, çıkmaları durumunda da toplu taşıma araçlarını kullanmaları çağrısı yaptı. Paris Belediyesi, iki gün boyunca toplu taşıma araçlarının ücretsiz olduğunu duyurdu.

paris_catisma-001.jpg

Çevreci örgütler ve sivil toplum örgütleri, Dünya İklim Zirvesi’ni protesto ettiler.  Republique Meydanı’nda toplanan çevreciler  yürüyüş yasaklandığı için ayakkabılarını protesto için ayakkabılarını meydana bıraktılar. Paris saldırılarının olduğu Bataclan, Rue Voltaire ve Republique meydanından başlayarak Nation meydanına kadar uzanan 3 kilometrelik “insan zinciri” oluşturdular Çevreci eylemciler,  kaldırımda el ele tutuşarak  eylem gerçekleştirdi. Republique Meydanında da pandomimlerle yasakları protesto ettiler. Polis  toleranslı davrandı  sakin yapılan gösteriye müdahale etmedi.

Palyaçolar, kostümler ve şarkılarla  başlayan gösteriler olaylı sona erdi. Gösteri haklarının engellenmesine öfkelenen maskeli ve kapüşonlu bir kaç yüz kişilik bir gurup radikal genç, polise şişe ve taşlar ile Paris saldırısında ölenleri anmak için meydandaki heykelin önüne bırakılan mumları ve çevrecilerin yerlere bıraktığı ayakkabıları fırlattı.


Göstericiler, “OHAL devleti, polis devleti” sloganları atarak sert olağanüstü hal uygulamalarını protesto ettiler. Bir kaç genç polisin kurduğu bariyeri kaldırarak polislerin üzerine attı. Polis göstericilere gaz ve ses bombaları attı.208 kişi sorgulandı 174 kişi gözaltına alındı.