Pazar payını yüzde 6'ya çıkartacak

Deva 2014'te iki tesisin faaliyete geçmesiyle pazar payını yüzde 5.3'ten yüzde 6'ya çıkarmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Jenerik ilaç üreticisi Deva'nın CEO'su Philipp Haas, 2014'te iki yeni üretim tesisinin faaliyete geçmesiyle birlikte, kutu bazında yüzde 5.3 olan pazar paylarını yüzde 6'ya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

              
Deva'nın değerlendirme toplantısında konuşan Haas, "2013 büyük yatırımlar yaptığımız bir yıl oldu. Çerkezköy'de likit onkoloji alanında üretim yapacak tesisimizin inşaatı bitti, üretime hazır halde. Diğer yatırımımız ise solunum ilaçlarının üretileceği bir tesis" dedi ve ekledi:
             
 "Üretim tesislerinin Mayıs'ta faaliyete geçmesi hedefleniyor. Yeni ürün yatırımlarıyla satış hacmimiz büyümeye devam edecek. Yüzde 5.3 olan pazar payımızı yüzde 6'ya, pazarda dördüncü konumdaki yerimizi de üçüncülüğe çıkarmayı hedefliyoruz."
              
Deva, 2013 faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, toplam 1.8 milyar kutu ilaç satışı gerçekleşen Türkiye pazarında 93 milyon kutu ile yüzde 5.3 paya sahip. Deva, TL bazında ise 15.4
milyar liralık pazarda yüzde 3.8 payla altıncı sırada yer alıyor. Şirket kutu bazında ise pazarda dördüncü sırada.
              
Üretim tesislerinin faaliyete geçmesinin ardından, ihracata odaklanacaklarını söyleyen Haas, "Almanya'da iki ürünün ruhsatını aldık. 2014'te çeşitli Avrupa ülkelerinde satış imkanı tanıyacak sekiz tane daha ilaç ruhsatının çıkmasını bekliyoruz. Bundan sonraki hedefimiz ise ABD pazarı. Ancak ABD pazarına ürün sunmamız, prosedürler nedeniyle 2-3 yılı alabilir" diye konuştu.
              
Haas, 2014'te bioteknolojik ürünler başta olmak üzere yeni ürün yatırımlarının da süreceğini söyledi.
       
Zayıf tl ve düşük kârları baskılıyor

İlaç sektörünün zor dönemde bulunduğunu belirten Haas, "Hammaddelerin birçoğu ithal edildiği için zayıf TL bizi çok zorluyor. Zayıf TL ilaç sektörü için yüksek maliyet anlamına geliyor. Finansal giderlerimizi de yukarı çekiyor. Ancak Deva olarak Türkiye'de üretim yaptığımız için, ürünlerini ithal eden firmalara göre göreceli olarak daha az etkileniyoruz" dedi.
              
Haas, 2013'te 24.6 milyon lira net kâr açıklayan Deva'nın kârındaki yüzde 28'lik düşüşün de büyük oranda TL'deki değer kaybından kaynaklandığını belirterek, "TL'deki değer kaybına karşın, fiyat artışı alamadık. Yunanistan, İspanya gibi referans ülkelerdeki ilaç fiyatlarının düşmesi de fiyatları baskıladı" dedi ve ekledi:
              
"Sektörün şu anda ihtiyacı olan fiyat artışı. Ancak fiyat artışının zamanlaması belirsiz. O yüzden 2014'e ilişkin bir ciro öngörüsü yapmamız da çok zor."
              
Hükümetin uygulamaya koyduğu referans fiyat uygulamasına göre, Türkiye ilaç fiyatlarını belirlerken Yunanistan, Fransa, İspanya, İtalya ve Portekiz'i referans alıyor. Jeneriği olmayan orijinal ilaçlar, en düşük fiyata sahip referans ülke fiyatı kadar; jeneriği olan orijinal ilaçlarla jenerik ilaçlar ise, referans fiyatın yüzde 60'ı kadar fiyat alabiliyor. Buna ek olarak, ilaçlara ayrıca kamu iskontoları uygulanıyor.
              
East Pharma'nın Deva'yı satın aldığı 2006 yılından bu yana fiyatlarda yüzde 90 düşüş yaşadıklarını belirten Haas, fiyatların yükselmemesi halinde, üreticilerin finansal gücünün
yeni yatırım yapmaya yetmeyeceğine dikkat çekti.
              
Haas, herhangi bir fiyat artışına gidilmemesi halinde toplam pazarın ise yatay kalmasını beklediğini söyledi.