Pentagon bütçe kesintilerine tepki gösterdi

Pentagon yetkilileri, "bütçe kesintilerinin devreye girmesi durumunda ordunun muharebe ve hazırlıklı olma kabiliyetinin ciddi şekilde zarar göreceğini" bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON  - ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) üst düzey yetkilileri, Kongre'de bir anlaşmaya varılamaması halinde 1 Mart'ta devreye girecek bütçe kesintilerinin, Amerikan ordusunun muharebe ve hazırlıklı olma yeteneğine büyük darbe vuracağı yönünde uyarıda bulundu.
 
Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nin oturumunda konuşan bakanlık yetkilileri, Kongre üyelerine, Pentagon için öngörülen 46 milyar dolarlık bütçe kesintisinin iki hafta içinde devreye girmesini önleyecek adımı atmaları çağrısında bulundu.
ABD Savunma Bakan Yardımcısı Ashton Carter, otomatik kesintilerin Pentagon'u, '800 bin sivil çalışanının çoğunu 22 hafta boyunca haftada bir gün ücretsiz izne çıkarma, gemi ve uçakların bakımlarında kesintilere gidilmesi, eğitim faaliyetlerinin kısılması, hava kuvvetlerinde uçuş saatlerinin ve silah sistemlerinin bakımı için sağlanan fonun azaltılması, donanma ve deniz piyade birliklerinin operasyonlarının sayısının düşürülmesi" gibi eylemlere zorlayacağı uyarısında bulundu.
ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Ray Odierno da kesintilerin aktif ordudan en az 100 bin kişilik personel kaybına neden olacağını belirtti.
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey de otomatik harcama kesintilerinin tehlikelerini, "1" en az tehlikeli, "10" en tehlikeli şeklinde bir derecelendirmeye tabi tutmasını istenmesi üzerine, "Şu an oturduğum yerden, elbette 10 gibi görünüyor" dedi.
Bir senatörün sorusu üzerine, bütçe kesintilerini protesto için istifa etmeyi düşünmediklerini söyleyen Dempsey, "Ancak size kişisel olarak şunu söyleyebilirim; kuvvetler bu derece değeri düşer ve hazırlıksız hale gelirse ve bizden onları kullanmamız istenirse, iyi eğitimli, iyi şekilde liderlik edilen ve iyi teçhizatlandırılmış olmadıkça bu kuvvetleri kullanmak ahlaki olmaz" ifadesini kullandı.
Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham'ın, "Bu ikilemi yaratma yolunda mıyız?" sorusuna Dempsey, "Bu yoldayız" yanıtını verdi.
Dempsey, "daha önce benzeri görülmeyen" bütçe nedenlerinden dolayı ordunun hazır olma kabiliyetinin tehlikede olduğunu belirterek, eğer bu durum düzeltilmezse, silahlı kuvvetlerin "her şeyden çok daha azına sahip olacağı ve dolayısıyla ülkenin liderlerine daha az sayıda seçenek sunabileceğini" dile getirdi.