Petrol devi BP 18.7 milyar dolar ödeyecek

Enerji devi BP, 2010'da yaşanan Deepwater Horizon petrol felaketi için 18.7 milyar dolarlık rekor tazminatı ödemeyi kabul etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meksika Körfezi'ndeki Deepwater Horizon petrol platformundaki patlama ve ardından yaşanan sızıntısıyla son yılların en büyük felaketlerinden birine imza atan İngiliz enerji devi BP'nin cezası, olaydan tam 5 yıl sonra kesildi. 18,7 milyar dolarlık ceza BP'nin nakit akışını sekteye uğratmamak için 18 yıllık sürece yayılacak. 

Bundan tam beş yıl önce gerçekleşen olayda, Meksika Körfezi'nde dev bir sızıntı olmuş ve çok büyük bir doğa faciası yaşanmıştı. 

Konuyla ilgili açıklama yapan BP CEO'su Bob Dudley, "BP olarak yaşanan bu büyük trajedinin acılarını sarmak ve sorumluluklarımızı yerine getirmek adına önemli bir gelişme. Tüm tarafları memnun edeceğini düşündüğümüz 18,7 milyar doları ödemeyi kabul ettik.Bu gerçekçi bir sonuç" dedi. 

BP Yönetim Kurulu BaşkanıCarl-Henric Svanberg ise "Beş yıl önce Körfez ekonomisini canlandırmak ve çevreyi eski haline getirmek için adım attık ve o günden bu yana sözümüzü yerimize getirmek için çalışıyoruz" dedi.

Toplamda 54 milyar dolar harcadı
 
Meksika Körfezindeki 'Deepwater Horizon' petrol platformu, 20 Nisan 2010'da büyük bir patlamayla batarken 11 işçiye mezar olmuştu. Petrol devi BP, dünyanın en büyük çevre felaketlerinden birisi Deepwater Horizon sızıntısının başlamasından bu yana 18,7 milyar dolar da dahil olmak üzere toplamda vergiler hariç 54 milyar dolar harcadı. 

fel.jpg

85 gün aralıksız petrol sızdı

Yaklaşık 3,19 milyon varil petrol tam 85 gün boyunca sızarak Meksika Körfezi'ne karışmıştı. BP,15 Temmuz 2011'de deniz seviyesindeki kuyuyu çimentolayarak sızıntıyı durdurabilmişti. Deepwater Horizon petrol sızıntısı, ABD tarihindeki en büyük petrol sızıntısı olarak tarihe geçti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir