Petrol fiyatına Suudi freni

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın ABD’ye ihracatını artıracağını ve üretimi çoğaltmak için yeni petrol yataklarını kullanmaya başlayacağını bildirmesi enerji piyasalarını sakinleştirdi. Ham petrol fiyatları 2 dolar geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

DIŞ HABERLER - İsrail’in olası İran’a saldırabileceği endişesiyle haftayı hareketli açan petrol fiyatları, ABD’de petrol stoklarının artması ve Suudi Arabistan’ın üretimini artırabileceği spekülasyonuyla üç haftanın zirvesinden geriledi. Güne 125 dolar civarından başlayan Brent tipi ham petrolünün fiyatı, dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan’ın küresel ekonomik toparlanmadaki zararı telafi etmeye çalışarak, aşırı ısının küresel enerji piyasasını soğutmaya yönelik adımlar atmasıyla yaklaşık 2.16 dolar gerileyerek 123.55 dolar/varil seviyesine indi. Amerikan ham petrolü de 2.13 dolar azalarak 105.96 dolara çekildi. 
Suudi Arabistan, ABD’de ihracatlarını artıracak ve üretimi artırmak üzere eski petrol yataklarını açacak. Suudi Arabistan kabinesi, krallığın petrol fiyatlarını adil seviyelere döndürülmesi için ülkelerle birebir görüşeceğini ve buna yönelik hamlelerde bulunacağını açıkladı. Riyad yakın zamanlarda petrol fiyatlarını 100 dolarda tutmayı hedeflediklerini de ifade etmişti. Resmi Suudi haber ajansına göre kabine, yüksek petrol fiyatlarının küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği konusunda hemfikir. Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu’nun hamlesi, yüksek enerji fiyatlarının yaklaşan başkanlık seçimlerinin öncesinde siyasi bir sorun halini almasının hemen sonrasına denk geldi. Krallık henüz petrol hamlelerini detaylandırmadı ancak Körfez, Batılı yetkililer ve işlemciler, Suudi Arabistan’ın geçtiğimiz hafta süper tankerler kiralamasının ardından ABD’ye petrol ihracatını artırdığını söylüyor.

Krallık, süper tankerler kiralıyor

Financial Times gazetesinin haberine göre, Suudi Arabistan son yılların en büyük gemi hamlesini gerçekleştirdi, amaç ise petrol fiyatlarını aşağı çekmek için ABD’ye daha fazla petrol taşımak. Saudi Aramco’nun gemicilik iştiraki Vela, geçtiğimiz hafta 11 adet büyük tanker kiraladı. Rotasını ABD rafinerilerine çevirecek olan bu gemilerden her birinin 2 milyon varil taşıma kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor. Suudi Arabistan’ın  yeni petrol yataklarını işletmeye alıp, üretimini 30 yılın zirvesine çıkardı. Bu hafta yayınlanan ocak ayı verilerine göre Suudi Arabistan’ın ocaktaki petrol üretimi günlük 9.87 milyon varille aralık ayına göre yüzde 0.6 artış gösterdi.

Artan benzin fiyatları Obama’nın başını ağrıtıyor

Krallığın, üretimi artırmasının, yüksek benzin fiyatlarının yarattığı sıkıntılarla mücadele eden Beyaz Saray tarafından memnuniyetle karşılanacağı kaydediliyor. ABD’de ortalama galon (3.78 litre) fiyatı 4 dolara yaklaşan, bazı eyaletlerde 4.30 dolarlara kadar çıkan benzin fiyatı Başkan Barack Obama’ya zor günler yaşatıyor. Cumhuriyetçiler, artan benzin fiyatlarını, Obama’nın enerji politikalarını eleştirmek için fırsat olarak görüyor.
ABD’de kasımda yapılacak seçimler öncesinde artan petrol fiyatlarının ABD Başkanı Barack Obama’nın ikinci dönem seçilmesi önündeki en büyük engellerden biri olduğu belirtiliyor.

Enerji piyasasında 2 dolarlık sakinleşme

Suudi Arabistan’ın fiyatları düşürmeye yönelik hamlesi dün etkisini gösterdi. Çin’de benzin fiyatlarındaki artışın düşük enerji talebi endişesini gündeme getirmesinin de etkisiyle Brent ham petrolünün varil fiyatı dün yaklaşık 2.16 dolar gerileyerek 123.55 dolara indi. Amerikan ham petrolünün varili de 2.13 dolar azalarak 105.96 dolar seveyesinin altına indi. Fiyatlarında gerilemesinde bir diğer etken de ABD’de beklenen stok verileri. Bloomberg anketine göre bugün açıklanacak veriler ABD’de petrol stoklarının 6 ayın en yüksek seviyesine çıktığını gösterecek. Petrol fiyatları bu yıl İran ile Batı arasındaki gerginliğin Orta Doğu’daki ihracatı sekteye uğratacağı endişesiyle yüksekte seyrediyor ve fiyatların dünkü gevşemeye karşın uzun vadede yüksek seyrini sürdüreceği beklentisi hakim. Enerji şirketi Shell’in CEO’su Peter Voser, CNBC’ye yaptığı açıklamada, petrolün maliyetinin uzun vadede artmaya devam edeceği öngörüsünde bulundu. Templeton Fonu’nun yöneticisi Mark Mobius da, petrol fiyatlarının uzun vadede yükselmesi için alan bulunduğunu belirtti. Singapur’da bir basın toplantısında konuşan Mobius, “Enflasyona ve petrolün uzun vadede görünümüne bakarsanız, petrol fiyatlarının enflasyonu yakalayamadığını görürsünüz. Öyleyse petrol fiyatlarının daha da yükselmesi beklenebilir” dedi.

IMF, İran’ı uyardı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, İran’ın petrol ihracatını durdurmasının petrol fiyatlarında artışa yol açacağı uyarısında  bulundu. Lagarde, düzenlediği basın toplantısında, İran’ın petrol ihracatında büyük bir kesinti olması halinde ekonomiler üzerinde şok etkisi yaratmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, “İran petrolünde kesinti, hiç şüphesiz bir süre için petrol fiyatlarının artmasına yol açacak” dedi. IMF Başkanı Lagarde, petrol fiyatlarındaki sert ve ani artışın, küresel ekonomi üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret etti. Fon, İran’ın petrol ihracatını durdurmasının petrol fiyatlarında yüzde 20-30 aralığında artışa neden olabileceğini tahmin ediyor. Lagarde bu sabah Yeni Delhi’de bir konferansta yaptığı konuşmada, bazı ciddi zayıflıkların küresel finansal sistemi etkilemeye devam etmesine karşın finansal durumun yılın ilk dönemlerindeki kadar kaygı verici olmadığına dikkati çekmişti. Küresel ekonomik durumun istikrarına yardımcı olmak için Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Avrupa MerkezBankası (ECB) tarafından alınan önlemlere atıfta bulunan Lagarde, “Üç ay önce yakınında olduğumuz dipsiz uçurumdan yavaş yavaş uzaklaşıyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.