Piyasaların gözü bu verilerde

Küresel piyasalar, dün genel olarak karışık bir seyir izledikten sonra, bugün açıklanacak imalat sanayi satın alma yöneticileri endekslerine (PMI) odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Global piyasalar PMI verilerini bekliyor. 

ABD'de dün açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye ilişkin net bir işaret vermemesinin ardından 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,21 seviyelerinde yatay bir seyretti. Pay piyasalarında ise düşüşler görüldü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,44, S&P 500 endeksi yüzde 0,46 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,37 değer kaybetti. Analistler, bugün imalat sanayi PMI, yarın ve sonraki gün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in konuşmaları ve cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını vurguluyor. 

Avrupa tarafında, dün açıklanan enflasyon verilerinin beklentiler doğrultusunda gelmesine karşın avro/dolar paritesi 7,5 ayın en düşük seviyesi olan 1,0558'e kadar geriledi ve bugün Asya piyasalarında 1,0590 seviyelerinde dengelendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,78, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,56 değer kazandı, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,30 değer kaybetti.  

Asya tarafında, en önemli gündem maddesi Uluslararası Para Fonunun (IMF), Çin'in para birimi yuanın Özel Çekme Hakları (SDR) sepetine eklenmesini onaylamasıydı. Yapılan resmi açıklamaya göre, IMF Yönetim Kurulu dünkü toplantısında yuanın beşinci para birimi olarak SDR sepetine eklenmesine karar verdi. Yuan, böylece yeni yılla IMF'nin para sepetinde dolar, avro, sterlin ve yenin ardından beşinci para birimi olacak. Yüzde 41,73'ünü doların, yüzde 30,93'ünü avronun, yüzde 8,33'ünü yenin ve yüzde 8,09'unu sterlinin meydana getirdiği SDR sepetinde yuanın ağırlığı ise yüzde 10,92 olacak. Çin'de bugün açıklanan imalat sanayi PMI verisinin beklentilerin hafif altında kalmasının ardından Şanghay bileşik endeksi şu dakikalarda yatay bir seyir izlerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,34 değer kazandı. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle: 

10.55 Almanya, kasım ayı işsizlik oranı 

10.55 Almanya, kasım ayı imalat sanayi PMI  

11.00 Avro Bölgesi, kasım ayı imalat sanayi PMI  

11.00 Türkiye, TİM kasım ayı ihracat rakamları 

12.00 Avro Bölgesi, ekim ayı işsizlik oranı  

16.45 ABD, kasım ayı imalat sanayi PMI  

17.00 ABD, kasım ayı ISM imalat sanayi endeksi