Plan üzerinde henüz anlaşma sağlanamadı

Bush, Obama ve McCain ile Kongre liderlerinin katıldığı ekonomi zirvesinde,kurtarma planı sekteteye uğradı, görüşmelerin süreceği belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD'de umut bağlanan ve Başkan George W. Bush, Demokrat ve Cumhuriyetçi başkan adayları Barack Obama ve John McCain ile Kongre liderlerinin katıldığı ekonomi zirvesinde, 700 milyar dolarlık finans sektörünü kurtarma planı üzerinde hiçbir anlaşma sağlanamadı.

Demokrat senatör Chris Dodd ve Cumhuriyetçi senatör Bob Bennett'in dün akşam (TSİ) pakete ilişkin genel bir uzlaşmaya varıldığını duyurmalarının ardından, Beyaz Saray'da, kalan pürüzlerin giderileceği yönünde beklenti doğmuştu. Başkan Bush da görüşme başlarken, "Bu yasa çıkmazsa ülkede ciddi bir ekonomik krizdeyiz" diyerek uyarıda bulundu. Ancak beklentiler boşa çıktı ve pakete ilişkin hiçbir anlaşma sağlanamadı. McCain ve Obama da gazetecilere açıklama yapmadan Beyaz Saray'dan ayrıldı. Görüşmelerin çökmesi, Temsilciler Meclisi'ndeki muhafazakar Cumhuriyetçi Partili üyelerin, Hazine Bakanlığı ve Merkez Bankası Fed tarafından hazırlanan plana "bir çeşit sosyalizm" diyerek isyan etmesinden kaynaklandı. "İsyancı" Cumhuriyetçiler, bankaların ve finans kuruluşlarının batık kredilerinin devlet tarafından devralınmasını öngören plana karşı çıkarak, bunun yerine söz konusu kuruluşlara devletin sigorta imkanı sağlamasını öngören alternatif bir planı savunmaya başladı. Bunun üzerine, daha sonra Hazine Bakanı Henry Paulson'ın da katılımıyla Kongre'de yeniden başlayan görüşmelerde de bir yakınlaşma sağlanamadı. Görüşmelere bugün devam edilmesi öngörülüyor. Paket üzerinde anlaşmaya yakınlaşıldığının sanıldığı bir ortamda görüşmelerin çıkmaza girmesinden dolayı Demokratlar, Cumhuriyetçi aday McCain'i suçladılar. Demokratlar, krizin çözümü yönünde çalışma yapmak üzere kampanyasına ara vererek Washington'a gelen McCain'in, "isyancı" Cumhuriyetçileri el altından destekleyerek görüşmeleri sabote ettiğini savundular. McCain'in yardımcıları ise bu iddiayı reddetti.