Polonya lideri, düşen uçakta öldü

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve eşi, Genelkurmay Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı'nın da bulunduğu uçaktaki 96 yolcu öldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA- Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve beraberindeki heyeti taşıyan, Rusya'nın Smolensk havaalanının yakınında düşen Polonya Devlet Başkanlığına ait uçakta 96 kişinin bulunduğu bildirildi. Rusya Acil Durumlar Bakanlığından bir yetkili Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı "Elimizdeki bilgilere göre uçakta 88'i heyet üyesi toplam 96 kişi bulunuyordu" dedi. Yetkili, kazadan kurtulan olmadığını, olay yerindeki çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi.

Polonya'da bir haftalık yas ilan edildi

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ile üst düzey yetkililerin, Rusya'nın Smolensk havalimanı yakınında düşen uçakta ölmesinin ardından ülkede bir hafta süreyle ulusal yas ilan edildi. Devlet Başkanlığına vekalet eden, meclisin alt kanadının başkanı Bronislaw Komorowski, "bir hafta süreyle ulusal yas ilan edilmesi konusundaki kararnameyi imzaladığını" belirtti.

Erdoğan: Temenni ederiz ki bir kazadır

Başbakan Erdoğan, Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve beraberindeki heyeti taşıyan uçağın Rusya'da düşmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Polonya ve Rusya devletlerine ve iki ülke halkına başsağlığı diledi.

Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yapılan "Esnaf ve Sanatkarlar Değişim Dönüşüm ve Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nın (ESDEP) açıklandığı toplantının sonunda, Polonya Devlet Başkanı Kaczynski, eşi, Genelkurmay Başkanı ve bürokratların aralarında yer aldığı 140'a yakın kişinin Rusya'da uçak kazasında öldüğünü anımsattı.

Polonya Cumhuriyeti'ne ve halkına, Rusya Federasyonu ve halkına başsağlığı dileyen Erdoğan, "Temenni ederiz ki bir kaza olarak gerçekleşmiştir. Geçmiş olsun dileğimi şahsım ve Türk Milleti adına ifade etmek istiyorum. Aynı zamanda bu süreçle ilgili tanıdığımız, bildiğimiz, görüştüğümüz devlet başkanı arkadaşlarımızdı, bunu da özellikle vurgulamak istedim" dedi.

"Pilot inişte ısrar etti"

Rusya Savcılık Soruşturma Komitesi, olayın pilotaj hatasından kaynaklandığını düşündüklerini belirtirken, AFP'ye konuşan bir Rus yetkili, kulenin pilota aşırı sis yüzünden Moskova veya Minsk'e yönelmesini önerdiğini, ancak pilotun Smolensk'e imne konusunda ısrar ettiğini söyledi.

Düşen uçaktaki Polonya heyetinde Devlet Başkanı Kaczynkski ile eşi Maria'nın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Franciszek Gagor, Merkez Bankası Başkanı Slawir Skrzypek, Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrej Kremer, Polonya'nın sürgündeki son Devlet Başkanı Ryszard Kaczorowski, Ulusal Güvenlik Bölümü Başkanı Aleksander Szczyglo, Devlet Başkan Yardımcıları Pawel Wypch, Mariusz Handzlik, Parlamento Başkan Yardımcısı Jerzego Szmajdzinski, İkinci Dünya Savaşı Anıtları'nın korunmasından sorumlu Bakan Andrej Przewoznik, milletvekilleri Przemyslaw Gosiewski, Zbigniew Wassermann, Grzegorz Dolniak, Sivil haklar Komiseri Janusz Kochanowski ve Başpiskopos Tadeusz Ploski ile Katin katliamında hayatını kaybedenlerin yakınlarının bulunduğu açıklandı.

Polonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Piotr Paszkowski yaptığı açıklamada, yolcu listesinde 89 kişinin bulunduğunu, ancak yolculardan birinin uçağa binmediğini belirterek, "Bu trajedinin gelecekte bizim açımızdan ne anlama geleceğini hala anlamış değiliz. Polonya'da böyle bir şey hiç olmadı" dedi.

Uçak 20 yıllık

Polonya Devlet Başkanlığına ait Tupolev 154 tipi uçağın 20 yaşında olduğu ve Polonyalı yetkililerin uzun süredir devlet liderlerini taşıyan uçakların yenilenmesini tartıştığı, ancak yeterli bütçe olmamasından dolayı bu konunun askıya alındığı belirtiliyor.

Havacılık Güvenlik Ağı verilerine göre, şu ana kadar, 6'sı son 5 yılda olmak üzere 66 Tu-154 tipi uçak düştü.  Rus Havayolları Aeroflot, eskidikleri gerekçesiyle Tu-154 tipi uçakları kullanımdan çekmişti.

Rus yetkililer, Kaczynski ve beraberindeki heyetin Smolensk yakınlarındaki Katin ormanında yapılacak anma törenlerine gitmek için geldiğini açıkladılar.

Rus Bakanlar olay yerinde

Bu arada Kremlin'den yapılan açıklamada, Ulaştırma Bakanı İgor Levitin ve Acil Durumlar Bakanı Sergey Şaygu'nun Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in talimatıyla olay yerine gittikleri belirtilerek, kazanın soruşturulması için Rus hükümetinin oluşturduğu komisyona da bizzat Putin'in başkanlık ettiği kaydedildi.

Polonya Başbakanı  Tusk da kabineyi acil olarak toplarken, vatandaşların çiçek bırakıp mum yaktıkları Başkanlık Sarayı'ndaki bayrak yarıya indirildi. Başkent Varşova'da bazı evlere siyah kurdele asıldığı dikkat çekiyor.

60 yaşındaki Kaczynski 2005 yılında yapılan Devlet Başkanlığı seçiminde Başbakan Tusk'ı mağlup ederek göreve başlamış, bu sonbaharda yapılacak devlet başkanlığı seçiminde yeniden aday olacağını açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley de yaptığı açıklamada, "Bu Polonya için korkunç bir trajedi ve Polonya halkına en derin başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de yaptığı açıklamada, "şok içinde ve son derece üzüntülü olduğunu belirterek, "Tüm Alman halkı komşumuz Polonya ile birlikte yas tutuyor" dedi.

Polonya erken seçime gidiyor

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski'nin uçak kazasında ölmesinin ardından erken devlet başkanlığı seçiminin yapılacağı bildirildi.

Hükümet sözcüsü Pawel Gras Reuters'a yaptığı açıklamada, "Anayasaya uygun olarak erken devlet başkanlığı seçimi yapmak durumundayız" dedi.

@page@

Gras, meclisin alt kanadının başkanı Bronislaw Komorowski'nin şimdilik devlet başkanlığına vekalet edeceğini söyledi.

Anayasa uzmanları, seçim gününün iki hafta içinde ilan edilmesinin ve seçimin ilan tarihinden sonraki iki ay içinde yapılmasının gerektiğini belirtiyor.

Kaczynski yerine meclis başkanı

Anayasaya göre, Meclis Başkanı Bronislaw Komorowski, müteveffa devlet başkanının görevini devralacak.

Kaczynski'nin karısı Maria ise iktisatçıydı ve Mart adında bir kızlarıyla iki torunları bulunuyordu.

İlk bulguların, uçağın siste ağaçların tepesine çarparak düştüğünü gösterdiği belirtildi.

"Kazaya pilot sebep olmuş olabilir"

Binlerce Polonyalı savaş mahkumunun Sovyetler Birliği güçleri tarafından 1940 yılının sonbaharında katledildiği belirtilirken, Polonya bunu Sovyetler'in kendilerine yönelik baskısının sembolü olarak değerlendiriyor.bazı anma törenlerine katılmak için gittiğini belirtti.

Polonya hükümetinden bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, Katin katliamı kurbanlarının yakınlarının da uçakta bulunduğunu söyledi.

Bu arada adı açıklanmayan bir yetkili, Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, ilk incelemelere göre, uçağın düşmesine mürettebatın hatasının yol açtığını gösterdiğini belirterek, "Kazaya pilotların iniş sırasında manevra hatasının yol açtığını düşünüyoruz" dedi.

Fransız haber ajansı AFP de Rus yetkililerin, sis yüzünden uçağın Minsk veya Moskova'ya inmesi önerisinde bulunduğunu, ancak pilotun Smolensk'e inmeye karar verdiğini bildirdi. Interfaks ajansına dayanılarak verilen haberde, uçağın dördüncü iniş girişimi sırasında düştüğü kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir