Polonya lideri son yolculuğuna uğurlandı

Uçak kazasında hayatını kaybeden Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ile eşi Maria son yolculuklarına uğurlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KRAKOW - Rusya'ya giderken geçirdiği uçak kazasında hayatını kaybeden Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ile eşi Maria son yolculuklarına uğurlandı.

Tören nedeniyle Lech Kaczynski ile eşi Maria'nın cezaneleri, Varşova'dan askeri uçakla Krakow'a getirildi. İzlanda'da yanardağ patlamasının ardından Avrupa hava sahasının neredeyse tamamını etkileyen kül bulutu yüzünden askeri uçağın alçaktan uçarak cenazeleri taşıdığı belirtildi.

İzlanda'da yanardağ patlamasının ardından Avrupa hava sahasının neredeyse tamamını etkileyen kül bulutu yüzünden birçok lider törene katılamadı.

Törene, Kosova Devlet Başkanı Fatmir Seydiu, Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite, Letonya Devlet Başkanı Valdis Zatlers, Fas Başbakanı Abbas El Fassi, Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu, Slovakya Devlet Başkanı Ivan Gasparoviç, Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanokoviç, Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Ermenistan Parlamento Başkanı Ovik Abramyan, Azerbaycan Başbakanı Artur Rasizade, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, Estonya Başbakanı Andrus Ansip, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko ve bazı baltık ülkelerinin devlet başkanları katıldı.

Katılan devlet başkanlarının tren veya helikopterle Krakow'a ulaşabildiği belirtildi.

Krakow'daki ilk tören, Rynek Gowny Meydanı'ndaki Mariachi (Meryem Ana) Kilisesi'nde yapıldı. Polonyalı yetkililer, töreni izleyenlerin sayısının 150 bin kişiye ulaştığını bildirdi.

Kilisedeki ayinde ön sırada Polonya'nın önde gelen yetkilileri, Estonya, Belarus, Ermenistan, Letonya, Litvanya ve Ukrayna liderleri oturdu. Ayin, Krakow Başpiskoposu Stanislaw Dziwizs tarafından yönetildi. Kaczynski kızı Marta ve ikiz kardeşi Jaroslaw da en ön sırada oturdu.

Ayinden sonra Devlet Başkanı Lech Kaczynski ile eşinin naaşları birer top arabasına konularak eski kent içinden, eski Polonya kralları ve ünlü sanatçıların mezarlarının bulunduğu Vistula Nehri'ne bakan bin yıllık Wawel Katedrali'ne götürüldü.

Cenazeler top arabasında toprağa verilecekleri Wawel Katedrali'ne getirilirken yol kenarında toplanan halk, top arabasına konan tabutlara çiçekler attı. Tören sırasında Meryem Ana Kilise ve Wawel Katedrali'nin çanları çaldı.

Yolların büyük bölümü trafiğe kapatıldı

Tören nedeniyle Krakow'da geniş güvenlik önlemleri alındı. Yolların büyük bölümü trafiğe kapatıldı, metro ve otobüs seferleri ücretsiz sağlandı. Kentte restoranlar, alışveriş merkezleri ve dükkanlar gün boyu açılmadı.

Ülkenin dört bir yanından gelen Polonyalılar, ellerinde ülke bayraklarıyla cenaze töreninin düzenlendiği Meryem Ana Kilisesi çevresindeki meydanda ve cenazelerin defnedileceği Wawel Katedrali çevresinde cenaze geçişini izlediler. Bazı Polonyalıların geleneksel giysiler giydikleri görüldü.

Meryem Ana Kilisesi'nde yerel saatle 14.00'te başlayan tören sırasında, Krakow'da ve ülke genelinde üç dakika boyunca sirenler çaldı. Bu sırada halk saygı duruşunda bulundu.

Töreni dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda basın mensubu izledi, canlı bağlantılarla ülkelerine töreni aktardı. Basın mensuplarının töreni ve cenaze geçişini izleyebilmesi için şehrin çeşitli noktalarına platformlar kuruldu.

Krakow'da halk gece boyunca Wawel Katedrali'nin karşısındaki Katyn Haçı'nın önüne mum dikerek ve çiçek koyarak dua etti.

Cenazeler, Wawel Katedrali'ne bir kortej eşliğinde geldi. Kortejin en önünde din adamları, askeri bando, kara, hava ve deniz kuvvetlerine ait askerler yer aldı. Bunların arkasında da Kaczynski'nin kızı Marta ve ikiz kardeşi Jaroslaw ile diğer aile bireyleri ve devlet yetkilileri yer aldı. Halk, cenazelerin katedrale girişi sırasında liderlerini son defa alkışladı.

Cenazeler defnedildikten sonra katedralin Vistula Nehri'ne bakan tarafında top atışı yapıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir