Portekiz'de hayat durdu

Portekiz'de 22 yıl aradan sonra ülkedeki tüm işçi sendikaları, 2011 yılı bütçesinde öngörülen kesintileri protesto etmek için genel grev yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Portekiz'de sosyalist hükümetin, kamu açığını azaltmak ve uluslararası mali yardım alma olasılığını önlemek amacıyla hazırladığı, 2011 yılı bütçesinde öngörülen kesintileri protesto etmek için bugün yapılan genel greve özellikle ulaşım, eğitim ve sağlık sektörlerini etkiledi.

Portekiz'de 22 yıl aradan sonra ülkedeki tüm işçi sendikalarının ortak çağrısıyla yapılan genel grev ile ilgili Portekiz İşçi Konfederasyonu'ndan yapılan açıklamada greve katılımın yüzde 80 civarında olduğu belirtildi. Grevden dolayı ülkedeki limanlar ve havaalanları tamamen kapatılırken, gün içerisindeki 500 kadar uçuşun iptal edildiği duyuruldu.

Verilen ilk bilgilerde, sabah vakitlerinde polis ile bazı göstericiler arasında olaylar çıktığı ve polisin biber gazı sıktığı kaydedildi.

Portekiz basını, genel grevin ülkeye vereceği ekonomik zararın 200 ile 400 milyon euro arasında olacağını yazdı.

İşsizliğin yüzde 10,9 oranında olduğu Portekiz'de, sosyalist hükümet ana muhalefetin de desteğini alarak mevcut durumda yüzde 7,3 olan kamu açığını 2011 yılı sonunda yüzde 4,6'ya çekmeyi hedefliyor.

2011 yılından itibaren, ayda 1500 eurodan fazla kazanan kamu çalışanlarının maaşlarında yüzde 5'lik kesinti yapılması ve böylece 3 milyar 420 milyon euroluk tasarrufa gidilmesi, ayrıca vergi artışıyla 1 milyar 700 milyon euroluk gelir elde edilmesi ön görülüyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir