Portekiz'de ilk domuz gribi vakası

Meksika'dan tatilden dönen bir kişide H1N1 virüsünün bulunduğu tespit edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LİZBON - Portekiz Sağlık Bakanlığı, Meksika'dan tatilden dönen bir kişide domuz gribi hastalığı tespit edildiğini bildirdi.

Bakan An Jorge, düzenlediği basın toplantısında, 30 yaşındaki bir kadın hastanın Londra'daki bir laboratuvara gönderilen tetkiklerinde, yeni grip türüne yol açan virüsün tespit edildiğini kaydetti.

Hastanın iyileştiğini ancak evinde karantina altında tutulduğunu belirten Bakan Jorge, ayrıca domuz gribi tespit edilen bu kişinin Meksika'dan dönüşünde temas kurduğu kişilerin de sağlık yetkilileri tarafından tespit edildiğini söyledi. Bakan, Portekiz'de başka şüpheli vaka bulunmadığını kaydetti.      

Bu arada Meksika'dan dönen bütün Portekizlilerin ülkeye dönüşlerinde havaalanlarında sağlık kontrolünden geçirildiği bildirildi.

Meksika'da kapalı olan kafeler çarşamba günü açılacak

Meksika'nın başkenti Meksiko'da, domuz gribi virüsü H1N1 yüzünden 28 nisanda kapatılan lokanta ve kafelerin çarşamba gününden itibaren açılacağı bildirildi.

Belediye başkan yardımcısı Jose Avila, lokanta ve kafelerin çarşamba gününden itibaren yeniden faaliyete başlayabileceğini, ancak sağlık yetkililerin belirlediği öneri ve önlemlere uyacaklarını belirtti. Avila, müzeler ve dini merkezlerin ise perşembe günü açılacağını, bununla birlikte sinema, tiyatro ve diskoların yeni bir emre kadar kapalı kalacağını kaydetti.

İsviçre'de 250 asker karantinaya alındı

İsviçre'de, iki askere domuz gribi virüsü H1N1 bulaştığından şüphelenilen bir kışladaki 250 askerin önlem olarak karantinaya alındığı bildirildi.

Federal savunma biriminin bildirisinde, Fribourg'da bulunan bir kışlada dün hastalık belirtileriyle ilgili şikayetlerde bulunan bir erin karantinaya alındığı, bu erin sağlık durumunda daha sonra iyileşme görüldüğü belirtildi.  

Askerin, Meksika veya ABD gibi hastalıktan etkilenen ülkelere gidip gitmediği konusunda bilgi verilmeyen bildiride, bu askerle aynı odada kalan bir diğer askerin benzer belirtilerden şikayet etmesi üzerine bu askerin de karantinaya alındığı kaydedildi.

Bildiride, bu gelişmeler üzerine, güvenlik önlemi olarak, kışladaki 250 askerin tümünün karantinaya alındığı belirtildi.

Bu arada, İtalya'da 2 yeni domuz gribi vakası daha tespit edilmesiyle ülkedeki vaka sayısının 4'e çıktığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı, kısa süre önce Meksika'dan dönen 16 yaşındaki bir kız çocuğu ile 11 yaşındaki bir erkek çocuğunun Roma'daki bir hastanede tedavi altına alındığını bildirdi. İtalya'da ilk vaka geçen hafta, Meksika'dan nisan sonunda dönen 50 yaşındaki bir kişide tespit edilmiş, 25 yaşındaki bir kişide saptanan ikinci vaka da dün açıklanmıştı. Domuz gribi tespit edilen İtalya'daki ilk hastanın iyileştiği belirtildi.

İspanya'da vaka sayısı 54'e çıktı

İspanya Sağlık Bakanlığı, ülkede domuz gribi virüsü H1N1 taşıyanların sayısının 54'e çıktığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Valencia bölgesinde 6, Endülüs bölgesinde de 4 yeni vakanın görüldüğü, böylece virüs taşıyanların sayısının 54'e ulaştığı duyuruldu. Domuz gribi testi yapılanlardan 110 kişide virüse rastlanmadığı, yaklaşık 60 şüpheli vakada test sonuçlarının daha çıkmadığı kaydedildi.