Portekiz'de, son 2 yıldaki 4. genel grev yarın

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Troyka'dan (Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) 78 milyar avroluk kurtarma yardımı almasına rağmen ekonomik krizden kurtulamayan Portekiz'de sendikalar, hükümetin uyguladığı kemer sıkma politikalarına karşı son 2 yıldaki 4. genel grevi yarın yapacak.

Portekiz'de aktif çalışan nüfusun yüzde 25'ine denk gelen, toplam 1,3 milyon işçiyi bünyelerinde bulunduran iki büyük işçi sendikası CGTP ve UGT, 2011 Kasım ayında olduğu gibi genel greve yine birlikte gitme kararı alırken, 2012'nin Mart ve Kasım aylarındaki genel grevleri sadece CGTP yapmıştı. Sendikalardan verilen bilgilerde, ''Fakirleşmeye ve sömürüye artık yeter!'' başlığı altında yapılacak genel grevin amacının, hükümetin ekonomi politikasını protesto etmek ve işsizliğe karşı yeni önlemler alınmasını talep etmek olduğu belirtildi.

Portekiz hükümeti, aldığı kemer sıkma politikalarının bazılarının Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilmesinin ardından, 2016 yılına kadar 4 milyar 700 milyon avroluk yeni kesintileri öngören bir paketi kabul etmişti. 

10,5 milyon nüfuslu Portekiz'de işsizlik yüzde 18 seviyesinde bulunuyor.