Portekiz'den kurtarma paketi

Portekiz, Banco Espirito Santo için 6.6 milyar dolarlık kurtarma planı açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LİZBON - Portekiz en büyük halka açık bankası Banco Espirito Santo'nun (BES) kurtarılması için 4.9 milyar euro ($6.58 milyar) harcayacak. Lizbon'un uluslararası yardım programından çıkmasından sadece aylar sonra yaşanan bu gelişme, euro bölgesinin yeni bir bankacılık krizine karşı dayanıklılğını test edecek.

              
Portekiz ve Avrupa Birliği (AB) yetkilileri arasında hafta sonu boyunca devam eden görüşmelerinin ardından açıklanan kurtarma planına göre, BES "iyi banka" ve "kötü banka" adları altında bölünecek ve hisse senetleri borsa kotundan çıkarılacak.
              
İyi banka Novo Banco adıyla faaliyet gösterirken, BES'in mali sıkıntıdaki Espirito Santo grubuna ilişkin riskleri kötü banka içerisinde kalacak.
              
Kötü bankanın zararlarını tahvil alacaklıları ve hissedarların paylaşmasını öngören plana göre yeni banka 2012'de oluşturulan özel banka fonu aracılığıyla 4.9 milyar euro ile yeniden sermayelendirilecek. Kötü bankanın zararlarını paylaşacak hissedarlar arasında yüzde 14.6 paya sahip Fransız bankası Credit Agricole da bulunuyor.
              
Portekiz Merkez Bankası Başkanı Carlos Costa , "Plan kamu maliyesi ve vergi mükellefleri adına hiçbir risk taşımıyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir