Porto Riko'da bağımsızlık oylanıyor

ABD'nin özerk bölgesi Porto Riko'da bugün; ülkenin ABD'ye 51. eyalet olarak katılımı, tam bağımsızlık ya da mevcut statünün devamı oylanıyor. Muhalefet ekonomik krize işaret ederek referandumun faturasını eleştiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'ye bağlı özerk bölge Porto Riko bugün ülkenin statüsüyle ilgili referanduma gidiyor. Muhalefet ise ekonomik krizi gerekçe göstererek bağlayıcılığın olmayan bu referandumu "zaman kaybı" olarak tanımlıyor.

2,3 milyon seçmenin oy kullanacağı referandumda halka bağımsızlık, ABD'in 51. eyaleti olma ya da var olan statünün korunması seçenekleri sorulacak. Aralarında ana muhalefet partisinin de bulunduğu 3 parti oylamayı boykot ediyor.

Muhalif Demokratik Halk Partisi (PPD) başkanı Héctor Ferrer referandumun sadece hükümete hizmet eden hileli bir süreç olduğunu söyleyerek "zaman kaybı" olarak tanımlıyor. Bağımsızlıktan yana olan ancak referanduma karşı çıkan muhalefet ekonomik kriz yaşayan ülkede hükümetin neden 5 milyon dolar harcayarak referandum yaptığını soruyor.

ABD sosyal sigorta kurumuna dahil olan Porto Riko halkı başkanlık seçimlerine katılamıyor. Ülkeye, ABD tarafından eyaletlere verilen maddi destekten daha azını ödeniyor.

Sonucu 'bağımsızlığa evet' olarak çıkan diğer 4 referandum ABD tarafından tanınmamıştı.