Protokollerinin imzalanmasına ramak kaldı

Davutoğlu, İsviçre'nin Zürih kentinde, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin protokolleri imzalayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZÜRİH - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan ile protokollerin imza töreni için geldiği Zürih'te ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir araya geldi.

Ermenistan ile diplomatik ilişkilerin kurulması ve ilişkilerin geliştirilmesi protokollerinin imzalanmasına az bir süre kala düzenlenen görüşmede, basına herhangi bir açıklama yapılmadı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin protokollere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan imza atacak.

İmza törenine, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Avrupa Konseyi'ne başkanlık eden Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın katılması bekleniyor.

Financial Times: Türkiye için bir zafer olacak

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini öngören protokollerin imzalanmasının, bölgesinde barışı destekleyen bir strateji izleyen Türkiye için bir zafer olacağını yazdı.

Türkiye ile Ermenistan arasında bugün İsviçre'nin Zürih kentinde imzalanacak protokollere ve iki ülke ilişkilerine bugünkü İngiliz gazeteleri sayfalarında geniş yer ayırdı.

Financial Times gazetesi, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi için atılacak imzalarla, hem diplomatik ilişkilerin yeniden inşasının sağlanacağını, hem de sınırın açılacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da imza törenine katılacağını anımsatan gazete, bunun da ABD'nin Kafkasya bölgesine verdiği önemi gösterdiğini bildirdi.

Financial Times, "Bölgesinde barışı destekleyen bir strateji izleyen Türkiye için bu bir zafer olacak" yorumunu yaptı.

Times gazetesi ise, "Ermenistan ve Türkiye yüzyıllık husumete bugün son verecek" diye yazdı.

Haberde, yüksek düzeyli diplomatlar tarafından da izlenecek imza töreninde Türkiye ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarının imzalayacağı protokollerle, "Avrupa'nın son kapalı sınırının açılacağı" kaydedildi.

Gelecek Çarşamba günü oynanacak Türkiye-Ermenistan maçına da değinen gazete, "Bu maç, ilişkilerin yeniden inşası için son tarih niteliği taşıdı" yorumunu yaptı.

Times, imza töreninin, iki ülke kamuoylarındaki çeşitli grupların protestolarına yol açtığını da yazdı.

Fransa: Tarihi gelişme

Fransa'daki siyasi gazeteler, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini "tarihi gelişme" olarak yorumladı.

Liberation gazetesi, iki ülkenin ilişkileri gerilimden arındırma yolunu tercih ettiğini yazarken, aradaki mevcut sorunlara rağmen, iki ülke yönetiminin bugün bir araya gelerek tarihi protokole imza atacağını duyurdu.

Gazete, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in, "bunun bölge barışı ve istikrarına büyük katkı yapacağı" yolundaki açıklamasına yer verdi.

Le Figaro gazetesi de geniş bir şekilde verdiği haber-yorumda, geçmişteki önemli sorunlara rağmen, iki ülke yöneticilerinin ilişkileri normalleştirme kararı aldığını yazdı.

Yukarı Karabağ ve enerji hattı konusundaki gelişmelere ayrıntılı yer verilen haberde, bu konuların bölge ülkeleri ile Rusya ve ABD'yi de yakından ilgilendirdiği yorumu yapıldı.

Le Figaro'daki yorumda, "Rusya ve ABD bölgede rakip. Ancak ortak çıkarları var. Bölgede istikrar istiyorlar. Bu amaçla Ermeni, Azeri ve Türk işbirliğini destekliyorlar" ifadesi kullanıldı.

AK Parti: Adımlar ülkemize faydalı olacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanacak protokollerle ilgili "Ben inanıyorum ki atılan samimi adımlar bizim ülkemize fayda sağlayacaktır" dedi.

Gazetecilerin Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanacak protokollere ilişkin sorusunu yanıtlayan Çetinkaya, protokollerin Azerbaycan'ın vazgeçilmez haklarına sadık kalarak imzalanacağını söyledi.

Protokolün esas tarihçilerin konusu olan meselelerin Ermeni diasporasının baskısından kurtarılarak tarihçiler tarafından çözülmesine zemin hazırlayacağını belirten Çetinkaya, "Ben inanıyorum ki atılan samimi adımlar bizim ülkemize fayda sağlayacaktır" dedi.

Türkiye'nin yıllardan beri komşularıyla dost olmaya çalıştığını ve bunun hasretini çektiğini dile getiren Çetinkaya, Türkiye'nin komşularıyla dostluğunu istemeyenlerin o ülkelerle ticari ilişkilerini had safhaya ulaştırdığını kaydetti.

Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerinin AK Parti iktidarı döneminde normale döndüğünü belirten Çetinkaya, "Her şeyden önce Azerbaycan'ın milli meseleleri zedelenmeden, bizim ülkenin milli meselelerine halel gelmeden bu protokol uygulamaya konulduğunda iki ülke açısından da dünya açısından da fevkalade yararlı bir şey olacaktır. Türkiye'nin yararına olduğuna inandığımız için bu konuda hükümetimiz bu adımı atıyor" diye konuştu.

Solana: Bölgenin tamamı için çok olumlu olacak

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin protokollerin imzalanmasının, bölgenin tamamı için çok olumlu olacağından emin olduğunu belirtti.

Javier Solana, "Bu kararların, bölgenin tamamı için çok olumlu olacağından eminim" dedi ve Brüksel'in, protokollerin en kısa sürede her iki ülkenin parlamentolarında onaylanmasını ve yürürlüğe konulmasını umduğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın heyetinden bir diplomat da, "sınırların açılması, ilişkilerde normalleşme, diplomatik ilişkilerin kurulması ve bölgede anlaşmazlık riskinin azalmasının herkesin çıkarına olduğuna inandıklarını" söyledi.