Putin: Ambargolar 'aptalca ve zararlı'

Ülkesine uygulanan ekonomik yaptırımlara ilişkin Rusya Devlet Başkanı Putin," Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladıkları yaptırımlar aptalca ve zararlı" yorumunu yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alman Bild gazetesine konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin ekonomik yaptırımlarını ahmakça ve zararlı olarak tanımladı. Putin, Türkiye'ye uygulanan ekonomik yaptırımlar ilişkin olarak herhangi bir yorum yapmadı. 

'Ekonomik yaptırım uygulaması aptalca ve zararlı'

Rusya halkının aklı ve kalbiyle günümüzdeki gelişmeleri çok iyi anladığını belirten Putin, "Zamanında Napolyon’un dediği gibi “Adalet tanrının yeryüzünde beden bulmasıdır. Kırım’ın Rusya’ya bağlanması da bu yolda bir karardı. Bu karardan sonra Batılı ülkelerin Rusya'ya karşı gösterdikleri reaksiyon yanlıştı. Ve uygulamaya karar verdikleri ekonomik yaptırım kararları Ukrayna’yı desteklemekten çok Rusya'nın büyümesini frenlemeyi hedefliyor. İşte tam bu noktada büyük bir hata yapıldı. Rusya’nın yaptırımlarla dize gelmesi mümkün olmadığı gibi, Batının Rusya'ya karşı ekonomik yaptırım uygulamasını seçmesi aptalca ve zararlı" dedi. 

"Ben dost değil, damat veya gelin de değilim"

Putin, Bild'e verdiği mülakatta "Siz bana dost mu? Düşman mı? olduğumu soruyorsunuz. Devletlerarası ilişkiler, insan ilişkilerinden oldukça farklıdır. Ülkeler arasında dost düşman yoktur. Karşılıklı çıkarlara dayalı hesaplar vardır. Bu yüzden ben dost değil, damat veya gelin de değilim. Ben 146 milyon Rusya halkının dünya arenasında çıkarlarını savunmak durumundaki olan Rusya devlet başkanıyım. Ülkeler arasında yapıcı ilişki yürütülmesinin belli başlı kuralı ise birbirine saygılı olmak. Daha doğrusu birbirinin çıkarlarına saygılı olmak. Bir defa konan oyunun kurallarını daha sonra değiştirmemek” ifadesini kullandı.

"Yaptırımlar ihraç ürünlerimizin fiyatını düşürdü"

Putin, röportajda Rusya ekonomisinin yaptırımlardan olumsuz etkilendiğini kabul ederek, "Yaptırımların Rusya ekonomisine vurduğu en büyük darbe geleneksel ihraç ürünlerimizin özellikle petrol fiyatlarının düşmesine yol açması oldu."dedi.