Putin, Ukrayna üzerinden gönderilen gazı kesti

Putin, Ukrayna'ya yönelik politikanın devam ettirilip bu ülke üzerinden gönderilen gazın kesilmesi gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Avrupa'ya Ukrayna üzerinden gönderdikleri tüm gazın kesilmesi talimatı verdi.

Putin, Gazprom Başkanı Aleksiy Miller'ı kabulünde yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya yönelik politikanın devam ettirilip bu ülke üzerinden gönderilen gazın kesilmesi gerektiğini belirterek, bunun da açık bir şekilde ve uluslararası gözlemcilerin önünde yapılmasını söyledi.

Avrupa'nın gaz tüketiminin yüzde 25'lik bölümü Rusya'dan karşılanıyor ve Rusya'dan satın alınan gazın yüzde 80'i Ukrayna üzerindeki boru hatlarından geliyor.

Ukrayna'nın gaz ve petrol şirketi Naftogaz, bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın gönderdiği transit gazı bugün tamamen kestiğini açıklamış, ancak Gazprom, kesintinin kendilerinden değil boru hatlarını ve pompalama istasyonlarını kapatan Ukrayna'dan kaynaklandığını belirtmişti.

ABD yönetiminden uyarı

Öte yandan ABD'nin Ulusal Güvenlik danışmanı Stephen Hadley, enerji ihracatını komşularını tehdit amacıyla kullanmasının, Rusya'nın uluslararası itibarını zedeleyeceğini söyledi.

ABD ve Rusya'nın pek çok konuda işbirliği yaptığını hatırlatan Hadley, bununla birlikte "komşularını tehdit etmeye devam eden ve onların enerjiye ulaşımıyla ustaca oynayan bir Rusya'nın, küresel alanda etkisini artırma amacını riske atacağını" belirtti.