Putin ve Moon Kuzey Kore'yi görüştü

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon, Rusya'da Kuzey Kore'yi görüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, ortak komşuları Kuzey Kore'nin hafta sonunda kutlayacağı kuruluş yıldönümü öncesinde muhtemelen uzun menzilli füze dahil yeni silah denemeleri yapabileceğine dair uluslararası endişelerin yaşandığı bir ortamda, Rusya'nın doğusundaki Vladivostok kentinde düzenlenen bir ekonomik zirvede görüştüler.

Moon, Putin'e, Kuzey Kore yaptığı son nükleer bomba denemesinin ardından "provokatif eylemlerini" durdurmazsa, Kore yarımadasındaki durumun öngörülemez olacağını söyledi.

Moon, Kuzey Kore'nin pazar günü yaptığı nükleer denemeden sonra Birleşmiş Milletler'in, petrol sevkiyatını durdurmak da dahil olmak üzere Kuzey Kore'ye yeni ağır yaptırımlar uygulamayı düşünmesi gerektiğini söyledi.

Ancak Putin, dün yaptırımlarını ağırlaştırmanın "hiçbir yere gitmeyen yol" olduğunu söyleyerek daha fazla yaptırım ihtimaline tepki gösterdi.

"Hediye paketi göndermeye hazırız"

ABD'nin BM temsilcisi Nikki Haley pazartesi günü Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'u eleştirmiş ve BM Güvenlik Konseyi'nin Kim'i durdurmak ve ticaretini engellemek için olabilecek en ağır yaptırımları benimsemesini istemişti.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe de Kuzey Kore'nin şimdiki yolunda devam etmesi halinde "parlak bir geleceği olmayacağını" anlaması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Kuzey Kore'nin Cenevre'deki Birleşmiş Milletler büyükelçisi Han Tae Song dün, ülkesinin ABD'ye "yeni hediye paketleri" göndermeye hazır olduğunu söyledi. Cenevre'de yapılan bir silahsızlanma konferansında konuşan Han, "Ülkemin, son dönemde aldığı meşru müdafaa önlemleri bizzat ABD'ye yönelik hediyelerdir" dedi.

Han Tae Song, Kuzey Kore'nin pazar günü altıncı ve en büyük nükleer bomba denemesini gerçekleştirdiğini de doğruladı.