Putin'den flaş ruble açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Putin rubledeki yükseliş hakkında önemli açıklamalar yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'da radyo ve televizyon kanallarında canlı yayınlanan programda halkın sorularını yanıtladı.

Putin, rubledeki yükselişin, yatırımcıların Rusya'ya güveninin işareti olarak görülebileceğini ifade ederek Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımlara rağmen, ülkesinin ekonomik performansının iyi olduğunu kaydetti. Devlet Başkanı Putin, "Rusya, kendisine karşı uygulanan yaptırımları, daha bağımsız olmak ve ekonomik kalkınmayı artırmak için kullanabilir" diye konuştu. 

"Ekonomi 2 yılda düzelir"

Putin ayrıca Rusya ekonomisinin yeniden eski gücüne kavuşması için belki 2 senenin gerekebileceğini belirtti.

'S-300 sistemleri tehdit oluşturmaz'

Öte yandan Putin, "S-300 savunma sistemleri, İsrail dahil bölgedeki diğer ülkelerin güvenliğine herhangi bir tehdit oluşturmaz" dedi. Putin, S-300 hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatını askıya alan kararı iptal etmesinin, bu ülkeye karşı uygulanan uluslararası yaptırımlarla çelişmediğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, "S-300 savunma sistemleri, İsrail dahil bölgedeki diğer ülkelerin güvenliğine herhangi bir tehdit oluşturmaz, hatta caydırıcı bir unsur olarak görülebilir" dedi.

Putin, İran'ın belirli bir düzeyde esneklik gösterdiği ve uzlaşmaya varılması yönünde isteği olduğu için bu kararı verdiğini söyledi. 

Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşma imzalamıştı. ABD ve İsrail, anlaşmaya sert tepki göstermişti. Rusya, 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından, S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı. İran, Rusya'nın kararını uluslararası mahkemeye taşıyarak 4 milyar dolarlık dava açmıştı.

Ukrayna krizi

Putin, Ukrayna'yı, Rusya yanlısı ayrılıkçı hareketin görüldüğü ülkenin doğusunda ekonomik ablukayı devam ettirerek barış anlaşması çerçevesindeki yükümlülüklerini ihlal etmekle suçladı. 

"Nemtsov'un öldürülmesi trajik ve utanç verici"

Vladimir Putin, programda Rusya'da öldürülen muhalif lider ve eski Başbakan Yardımcısı Boris Nemtsov ile ilgili de "Nemtsov'un öldürülmesi trajik ve utanç verici" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir