Putin'den petrolcülere vergi indirimi sinyali

Ahmet Coşkunaydın, Moskova'dan bildiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya federasyonu Başbakanı Vladimir Putin Rusya'da doğal gaz üretim, arama ve işleme ile aynı şekilde petrol kuruluşlarına da yeni kolaylıklar tanınması için adım attı. Vladimir Putin Rusya'nın Sibirya Bölgesinde özellikle Yamal'da doğal gaz arama, işleme ve geliştirme ve nakliyesinde çalışacak gerek yerli ve gerekse de yabancı kuruluşlara yeni vergi kolaylıkları sağlanması için çalışmaların başlatıldığını açıkladı.

Yamal son dönemlerde Rusya'da yıldızı en çok parlayan ve sadece Rus doğal gaz ile petrol şirketlerinin değil, yabanı kuruluşların da fazlasıyla dikkatini çeken zengin yataklara sahip. Rusya federasyonu başbakanı Vladinir Putin bu zengin bölgede ki yatakların bulunup kullanıma açılması için Rus ve yabancı yatırımcılara sıklıkla çağrılarda bulunuyor. Rusya doğal kaynaklar ve petrol bakanı Sergey Shmatko Yamal bölgesinden önümüzde ki yıllar içinde yılda 360 milyar metre küpe varan doğal gaz üretiminin gerçekleştirilmesinin planlandığını söyledi.

Bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde Yamal Bölgesinde yaklaşık 50 trilyon metre küp doğal gaz rezervinin bulunduğu verilerine ulaşıldı. Rusya Ekonomik gelişme ve ekonomi Bakanı Elvira Naibullina Rusyan'ın bundan böyle yapacağı atılımlarla Dünya sıvılaştırılmış doğal gaz (Likit gaz) pazarında da daha etkin olmayı planladığını belirtti. Ekonomi bakanı Naibullina önümüzde ki yıllarda Rusya'nın Dünya sıvılaştırılmış doğal gaz pazarında ki payının yüzde 20'leri aşmasının beklendiğine dikkat çekti.

Sibirya'nın Yamal Bölgesi son dönemlerin en zengin petrol ve doğal gaz yataklarına sahip olarak açılışını Vladimir Putin'in yaptığı üretim atılımıyla Dünya gündemine oturmuştu.