PYD mevzilerini tankla vurdular

Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinin Türkiye sınırına yakın bölgesindeki çatışmalarda, ÖSO birlikeri PYD güçlerinin mevzilendiği alanı tankla vurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANLIURFA/ERBİL - Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinin Türkiye sınırına yakın bölgesindeki çatışmalar kameralara yansıdı.

Akçakale ilçesi karşısındaki Rakka kentinde bağlı Tel Abyad ilçesinde bir süredir kontrolü elinde bulunduran Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile ülkenin Aynel Arap bölgesinden gelen Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasındaki çatışmalar zaman zaman şiddetleniyor.

Aralıklarla süren çatışmaların sesinin duyulduğu Akçakale ilçesinde, ÖSO birliklerinin PYD güçlerinin mevzilendiği alanı tankla vurduğu görüldü. Yerel kaynaklar, gün içerisindeki çatışmalarda 6 kişinin öldüğünü iddia etti.

Kürt partileri Ra'sulayn'daki durumu değerlendirdi

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (El-Parti) sözcüsü Nuri Brimo, "PYD'ye mutlaka bir yerlerden yeşil ışık yakılmış ki buna cesaret ediliyor. Bu ışığın Şam’dan yakıldığına inanıyoruz" dedi..

Erbil'de siyasi faaliyetlerini sürdüren Brimo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine komşu Suriye'nin Haseke vilayetine bağlı Ra'sulayn'da yaşananları değerlendirdi.

PYD ile Nusra Cephesi arasındaki çatışmaları "Çok garip" olarak nitelendiren Brimo, "Ulusal Kürt Konseyi olarak Nusra Cephesi'nin Esed rejimiyle işbirliği yaptığından şüpheleniyoruz. Nasıl ki Hizbullah işbirliği yapıyor ve gelip Kusayr’ı, Telkahar'ı işgal ediyorsa Nusra cephesi de Ra'sulayn'a geliyor" diye konuştu.

PYD'nin yaptıklarının Esed rejimine "hizmet etmekten" başka hiçbir anlama gelmediğini ifade eden Brimo, ‘’PYD kalkıp da Kürtlerin iradesinin dışında geçiş hükümeti adı altında bir projeyi nasıl dayatabilir? Kime danışıp da böyle bir karar almıştır?  Aramızda bir mutabakat vardı. Tekrar oturup bu konu üzerine görüş alışverişinde bulunmamız gerekiyordu. PYD neden kalkıp böyle bir işe kalkışıyor? Bunun şartları, zemini ve imkanları nelerdir?" şeklinde konuştu.

Otonom bir bölgenin oluşturulması için uluslararası camia, Türkiye ve Özgür Süriye Ordusu'nun (ÖSO) tavrının çok önemli olduğunu ifade eden Brimo,  " Suriye muhalefeti henüz bir hükümet ilan etmiş değil.ÖSO savaşıyor ve birçok kazanım elde etmiş. Bizimkiler sadece Kürt tarafı. Kürt tarafının da kendi başına böyle bir karar alması doğru değil" dedi.

Bu neyin yönetimi

Esed rejiminin kan dökerek zalimleştiğini, bu yüzden rejimin yıkılması gerektiğini dile getiren Brimo, şöyle konuştu:

"Esed rejimi yıkıldıktan sonra demokratik, çoğulcu ve federal bir Suriye’nin olabileceğini ve Kürtlerin de federatif bir yapıya kavuşabileceğini söyledik. Ama böyle darbe yapar gibi bir yönetim modeli dayatmak anlaşılmaz. Ya gerçekten söyledikleri gibi hiçbir yönetim söz konusu değil ve söylenenler propagandadan ibaret ya da yapıyorlarsa devletin desteği olmadan mümkün olmadığını düşünüyoruz. PYD'ye mutlaka bir yerlerden yeşil ışık yakılmış ki buna cesaret ediyor. Bu yeşil ışığın da Şam’dan yakıldığına inanıyoruz. Çünkü eğer devlet güçleri buna yeşil ışık yakmamış olsaydı, kimse kalkıp da orada bir hükümet kurmaya yeltenemezdi."

Şu an Kamışlı, Afrin ve Kobani’de Esed rejimi güvenlik güçlerinin varlığını sürdürmeye devam ettiğini ifade eden Brimo, "Suriye’de halen savaş devam ediyor ve insanlar öldürülüyor. Halkımızın büyük bir çoğunluğu dışarıya göç etmiş durumda. Suriye kalmadı, 23 milyonluk nüfus 5 milyona indi. Bu neyin seçimi, neyin parlamentosu ve neyin yönetimi? Bizler şu an devrim aşamasındayız, kimler neyi niçin yapacak?" şeklinde konuştu.

Bu bir tuzak

Ra'sulayn'daki durumun Suriye'de ayrışmanın daha da belirginleşmesini isteyen güçlerin tuzağı olduğunu ifade eden Brimo, şunları kaydetti:

"Bir taşla birkaç kuşu vurmayı hedefliyorlar. Birincisi, halkın içindeki hükümlerini pekiştirmek istiyorlar. Bu şekilde yaşananların üstünü örtmenin yollarını arıyorlar. İkincisi PYD Kürtlerin içinde en güçlü ve sözü dinlenen örgüt olmayı hedefliyor. İşte biz hükümet kuruyoruz ama diğer partiler hiçbir şey yapmıyor gibi propaganda malzemesi elde etmeyi umuyorlar. Üçüncüsü de Esed’in zayıfladıktan sonra Şam’ın uzak bölgelerini yandaşlarına verme gibi bir planı olduğunu düşünüyorum. Şu an Suriye’de iki senaryo var. Eğer tek devlet olacaksa, demokratik, çoğulcu ve federatif bir yapıya kavuşması ve Kürdistan’ın de federasyon olmasını istiyoruz. Ama eğer Suriye diye bir şey kalmazsa, herkes gibi bir Kürtlerin de devlet kurma hakları olacaktır."

Suriye Azadi Partisi

Suriye Azadi Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Beşar Emin ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin daveti üzerine Erbil'e geldiklerini, toplantıya katılan partilerin kendi arasında antlaşma yaparak birlikte hareket etme kararı aldıklarını belirtti.

PYD'nin diğer Kürt partilere danışmadan kendi başına "hükümet kurma" kararı almasının siyaseten doğru olmadığını ifade eden Emin, Esed'in hiçbir zaman Kürtlerle ilgili müspet bir karara imza atmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Esed ne zaman Kürtlerle ilgili bir şey düşünse, mutlaka başlarına bir bela getirmiştir. Yakın zamanda anayasada bir değişikliğe gitti ve yeni bir taslak hazırladı. Orada da Kürtlerden hiç bahsedilmiyor. Ne olumlu ne de olumsuz. Eğer gerçekten bir şeyler yapmak isteseydi ve Kürtlerin haklarını verme konusunda samimi olsaydı, bir şekilde temas etmesi gerekirdi. O yüzden Esed şu an PYD'nin böyle bir yapılanmasına izin veriyorsa mutlaka bir planı vardır. Öteki Kürt partilerin sürece dahil edilmemesinin temel nedeni, rejimin istediği zaman tekrar yönetimi geri alma planıdır. Rejimin bunu yapacağını düşünüyorum."