"AB, 1.5 milyar müslümana vereceği mesajı belirlesin"

Bağış, AB'nin Türkiye'nin üyeliği konusunda alacağı kararla bir buçuk milyar Müslümana vereceği mesajı da belirlemiş olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliğinin Türkiye'nin üyeliği konusunda alacağı kararla dünyadaki bir buçuk milyar Müslümana vereceği mesajı da belirlemiş olacağını söyledi.

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezinde konuşan Bağış, Türkiye'nin halkının çoğunluğu Müslüman olması nedeniyle AB'ye kabul edilmeyeceği yönündeki iddialar üzerine şöyle konuştu:

"AB'de 20 milyondan fazla Müslüman yaşıyor. Paris'te isyan çıkarıp arabaları ve dükkanları yakanlar göçmen değildi. Paris'te doğmuş Kuzey Afrika veya Orta Doğu kökenli Fransız vatandaşlarıydı. Londra'da bombalı saldırıları gerçekleştirenler Pakistan'dan gelmedi. Hepsi Londra'da doğup büyümüşler ve okumuşlardı. 11 Eylül terör saldırganları Suudi Arabistan'dan değil, Almanya'dan geldiler. Almanya'da yıllarca eğitim aldılar.

Sadece Avrupa'daki 20 milyon değil, dünyadaki bir buçuk milyar Müslüman bu süreci (Türkiye'nin AB üyelik sürecini) yakından takip ediyor ve İslam dünyası rol modeli arıyor. Sadece Avrupa'dakiler değil, tüm dünyadaki Müslüman gençler rol modeli bakıyor. Terör, şiddet ve ayrımcılığa başvurarak rol modeli olmaya çalışanlar var. Diğer yanda da (Başbakan Recep Tayyip) Erdoğan ve (Cumhurbaşkanı Abdullah) Gül gibi demokratik çabalarında haksızlığa uğrasalar bile demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri yüceltmek için çaba gösterenler var. Bence AB, spotlarını hangi rol modeline döndüreceği konusunda tercihini yapmalı. Dünyadaki bir buçuk milyar Müslümana ve kendini izole edilmiş hisseden üç milyar insana hangi mesajı vermek istediği konusunda tercihini yapmalı."

Orta Doğu başta olmak üzere dünyada savaş ve şiddet yandaşlarının çabalarını sürdürürken Türkiye'nin İsrail-Suriye dolaylı görüşmelerinden Afganistan ve Pakistan'la Rusya ve Gürcistan arasındaki anlaşmazlıkların ve İran'la Batı arasındaki güvensizliğin çözülmesi için tarafların isteğiyle ya da gönüllü olarak çaba gösterdiğini hatılatan Bağış, "Bence Türkiye uluslararası barış için incelenmesi gereken çok önemli bir model" dedi.

Egemen Bağış, "Dünyada sıcak savaş, soğuk savaş, espiyonaj savaşı, gerilla savaşı, yani aklınıza gelebilecek her türlü savaş denenmiştir, ama diplomasinin ve barışın farklı yöntemleri denenmemiştir. Türkiye bunu ortaya koymaya çalışıyor. Türkiye'nin dünya medeniyetine yapacağı en büyük katkı da bu" diye konuştu.