"Bankacılıkta 'konsolidasyon' olabilir"
Türkiye'nin odaklanacağı yeni ihracat pazarının Ortadoğu olacağına işaret eden Suzan Sabancı Dinçer, "Akbank'ta fırsat doğarsa inorganik büyümeyi değerlendiririz" dedi
LONDRA - Suzan Sabancı Dinçer, Financial Times gazetesinde yer alan ropörtajında Akbank olarak organik büyüme politikası izlediklerini ancak ciddi bir fırsat çıkması halinde inorganik büyümeyi de değerlendirebilceklerini söyledi. Dinçer, sektörde bir 'konsolidasyon' yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Sabancı, FT.com'da yer alan açıklamasında Türkiye'nin global ekonomik krizden nasıl etkilendiğine, Akbank'ın ekonomik toparlanma sürecindeki rolüne ve Albank'ın yabancı ortaoğı Citigroup ile olan ilişkilerine değindi.
İhracat için hedef Ortadoğu
Sabancı Türkiye'nin krizden etkilendiğini ve bunun öncelikle ihracat üzerinde kendini hissettirdiğini belirtti. "İhracat ortaklarımızın en büyüğü olan Avrupa global krizden şiddetle etkilendi" diyen Sabancı, Bankacılık sektörünün uluslararası piyasadaki benzerlerine oranla çok iyi bir performans sergilediğini, Türk bankalarının mali durumlarının sağlıklı olduğunu ve çok iyi bir yapı sergilediğini dile getirdi.
Sabancı TCMB'nin faiz oranlarını ve rezerv karşılık oranlarını düşürerek doğru kararlar aldığını ve ekonomide güvenin geri geldiğini ancak büyüme konusundaki problemlerin sürdüğünü belirtti.
Sabancı, FT.'nin Türkiye için yeni ihracat pazarının neresi olabileceği yönündeki sorusunu, "Ortadoğu Türkiye'nin dikkatinin yoğunlaşacağı bölge olacak" şeklinde yanıtladı.
Bankacılıkta 'kosolidasyon' olabilir
Akbank'ın ödemeler dengesinin gücüne değinen Suzan Sabancı Dinçer, sermaye yeterlilik oranının yüzde 19 seviyesinde olduğunu hatırlattı. Bankanın mevduat-kredi oranının yüzde 75 olduğuna değinen Suzan Sabancı Dinçer, bu sağlıklı yapıyı reel sektöre destek ve ülkenin büyümesini güçlendirmek için kullanmak istediklerini söyledi.
Banka'nın yüzde 20 oranındaki hisselerini elinde bulunduran Citigroup ile sağlıklı bir ilişkilerinin olduğunu belirten Sabancı, global kriz sürecinde bu ortaklık sayesinde gelişmeleri daha hızlı değerlendirerek daha hızlı bir şekilde tedbir alma imkanı yakalandığını ifade etti.
Avrupa'da nüfusun yaş ortalamasının 40, Türkiye'de ise 29 olduğunu belirten Sabancı, Türkiye'nin bu açıdan yabancı bankalar için cazip bir piyasa olduğunu ancak sektördeki varlıkların yüzde 85'inin 7 bankanın kontrolünde olduğunu hatırlattı. Dinçer, sektörde konsolidasyon yaşanabileceğini söyledi.
Konsolidasyon sürecinde Akbank'ın muhtemel rolü konusunda ise organik büyümeye odaklanacaklarını belirten Sabancı, ancak bir inorganik büyüme fırsatı görürlerse bununla da ilgilenebileceklerini söyledi.