"Başörtüsü" gerginliği

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
PARİS - Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls, temyiz mahkemesinin, çalıştığı kreşte başörtülü olduğu için işine son verilen kadının başvurusunu haklı bulunmasına tepki göstererek, yasak için yasa teklifi sunacağını söyledi. 
 
Vals, Fransız meclisinde konuyla ilgili değerlendirmesinde, "üzüntü" ile karşıladığını söylediği karar için "laikliğe gölge düşürdü" ifadesini kullandı. 2010'daki duruşmalarda milletvekili sıfatıyla davalı kreşten yana tavır aldığını gizlemeyen Vals, "dini simgelerin çocukların bulunduğu yerlerde yasaklanmasına" ilişkin bir yasa teklifi sunacağını söyledi.
 
Valls, daha önceki sağ yönetim sırasında parlamentoda kabul edilen peçe yasağının oylamasında, o sırada muhalefette olan Sosyalistler oturuma katılmamalarına rağmen genel kurulda "evet" oyu vererek kamuoyunun dikkatini çekmişti.
 
Fransız temyiz mahkemesi bugün açıklanan kararında, 2008'de özel bir kreşte çalışırken başörtüsü nedeniyle işine son verilen kadının başvurusuyla ilgili olarak, "dini inançları yüzünden ayırımcılık yapıldığına" hükmetmişti. Mahkeme ayrıca, kadının en kısa zamanda işe geri alınmasını talep etmişti.
 
Çalıştığı kreşte, doğum izninin ardından görevine yeniden başlamak isteyen genç kadın, başörtülü olduğu gerekçesiyle Aralık 2008'de işten çıkarılmıştı.
 
Davayı kaybeden kreşin, yeniden mahkemeye gitmek için başvuruda bulunacağı bildirildi.